NederlandWereldwijd

Verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen in Duitsland

Bent u Nederlander, woont u in Duitsland en heeft u een verklaring van huwelijksbevoegdheid (Ehefähigkeitszeugnis) nodig? Als u nooit in Nederland gewoond heeft en u wilt in Duitsland of Nederland trouwen, kunt u deze verklaring via e-mail aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wilt u in een ander land trouwen? Vraag de verklaring dan aan bij de Nederlandse ambassade in dat land.

Waarschuwing: Bent u Nederlander en woont u in Nederland of heeft u ooit in Nederland gewoond? Dan vraagt u een verklaring van huwelijksbevoegdheid aan bij de (laatste) gemeente waar u woont (of woonde). Het stappenplan op deze pagina geldt dan niet voor u. Ga naar de website van de (laatste) gemeente waar u woont (of woonde) voor meer informatie.

Via de stappen hierna vraagt u via e-mail een verklaring van huwelijksbevoegdheid aan.

Stap 1: Verzamel de juiste documenten

Voor het aanvragen van een verklaring van huwelijksbevoegdheid heeft u bepaalde documenten nodig. In de verklaring van huwelijksbevoegdheid komen ook de gegevens van uw partner te staan.

Welke documenten hebben u en uw partner nodig?

 • Een geldig paspoort of ID-kaart.

 • Een recent bewijs van inschrijving van de Duitse gemeente (Meldeamt of Burgeramt) waar u woont met vermelding van uw adres en burgerlijke staat. U vraagt dit document aan als een erweiterte Meldebescheinigung mit Angaben des Familienstandes/Civilstandes. U kunt dit document aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Bij veel gemeentes kan dat online.
  Meer informatie over hoe en waar u het document aanvraagt, vindt u op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits).
 • Uw geboorteakte of een afschrift daarvan.
 • Bij een eerder huwelijk/partnerschap:
  • een bewijs van echtscheiding (echtscheidingsakte of gerechtelijke uitspraak), of
  • een bewijs van beëindiging van een geregistreerd partnerschap, of
  • een overlijdensakte

Niet-Nederlandse documenten moet u mogelijk laten vertalen en legaliseren.

Heeft u alle benodigde documenten? Maak dan van ieder document een pdf. Een foto van uw documenten is niet toegestaan.

Stap 2: Mail de documenten naar de ambassade

Stuur een e-mail naar de Nederlandse ambassade in Berlijn: bln-ca-doc@minbuza.nl

Vermeld in uw mail:

 • de naam van de verklaring (in het onderwerp van uw e-mail).
 • uw voornaam en achternaam (in het onderwerp van uw e-mail).
 • uw (mobiele) telefoonnummer.
 • waar u de verklaring voor nodig heeft. Het doel van de verklaring wordt vermeld op de verklaring.
Let op: U ontvangt de verklaring per post. Vermeld daarom uw adres in uw e-mail.

Voeg de benodigde documenten als pdf toe in de bijlage van uw e-mail.

Is uw dossier niet compleet? Of is er iets onduidelijk of zijn er vragen? Dan kan het zijn dat u extra documenten op moet sturen.

Met de app KopieID maakt u met uw mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van uw identiteitsbewijs. Lees meer over KopieID op Rijksoverheid.nl.

Is het pdf-bestand te groot om in 1 keer te versturen? Splits de documenten dan op en verstuur ze in 2 e-mails.

Stap 3: Betaal voor de verklaring

Het aanvragen van een consulaire verklaring kost geld. Is uw aanvraag compleet? Dan ontvangt u een e-mail met de volgende gegevens:

 • Het referentienummer dat u bij uw betaling moet gebruiken.
  Let op: zorg bij uw betaling dat u in de omschrijving het referentienummer gebruikt. Doet u dat niet? Dan zorgt dat voor vertraging bij de afgifte van de verklaring.
 • De betaalinstructies: maak het bedrag in euro over naar de bankrekening van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Betaal het totaalbedrag volgens de ontvangen betaalinstructies.

Een consulaire verklaring kost € 30. U betaalt extra kosten voor het opsturen van de verklaring naar uw huisadres. In de e-mail met betalingsinstructies leest u hoeveel u extra moet betalen. 

Stap 4: Ontvang de verklaring

Na ontvangst en verwerking van uw betaling, duurt het gemiddeld 4 tot 6 weken om uw aanvraag te verwerken. Moet u extra documenten opsturen omdat uw aanvraag niet compleet is? Dan duurt het langer.

U ontvangt de verklaring per UPS koerier.

De verklaring is vanaf het moment van afgifte 6 maanden geldig. In Duitsland moet de verklaring geldig zijn op het moment van het huwelijk. Vraag de verklaring daarom niet te vroeg aan.

U ontvangt de verklaring als een meertalig modelformulier in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Op de achterkant van het formulier staat daarnaast een uitleg in het Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees en Turks. Heeft u de verklaring nodig in een andere taal? Dan moet u de verklaring laten vertalen door een beëdigd vertaler. Vraag de instantie die om de verklaring vraagt of u de verklaring en/of de vertaling moet laten legaliseren.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.