NederlandWereldwijd

Kan ik mijn WIA-, WAO- of WAZ-uitkering meenemen naar het buitenland?

Ontvangt u een WIA-, WAO- of WAZ-uitkering en verhuist u naar het buitenland? Dan kunt u uw uitkering in sommige gevallen meenemen. Dat hangt af van de afspraken die Nederland heeft met het land waar u naartoe gaat.

Wat is uw situatie?

Of u uw WIA-uitkering (IVA of WGA), WAO- of WAZ-uitkering kunt meenemen naar het buitenland, hangt af van het land waar u gaat wonen. Nederland heeft hierover met sommige landen afspraken gemaakt. Bekijk het overzicht met landen waar u uw uitkering mee naartoe kunt nemen. Daarin staat of u de uitkering van UWV kunt ontvangen in uw nieuwe woonland.

Naar een land waarmee Nederland afspraken heeft

Verhuist u naar een land waarmee Nederland afspraken heeft?

Naar een land waarmee Nederland geen afspraken heeft

Verhuist u naar een land waarmee Nederland geen afspraken heeft? Dan stopt uw uitkering. Vraag bij de uitkeringsorganisatie in uw nieuwe woonland of er andere voorzieningen zijn voor u.

Let op: Doet u ontwikkelingswerk of bent u ambtenaar? Dan geldt voor u misschien een uitzondering. Neem daarvoor contact op met UWV.

Gaat u voor maximaal een jaar naar het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie, studie of een medische behandeling? Dan kunt u uw WIA-uitkering (IVA of WGA), WAO- of WAZ-uitkering in het buitenland ontvangen. Het maakt niet uit naar welk land u gaat. Er zijn wel extra plichten als u met een UWV-uitkering in het buitenland verblijft.

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Met een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV mag u elk jaar maximaal 20 werkdagen achter elkaar op vakantie.

Vertrek doorgeven aan UWV

U moet uiterlijk 2 weken voor vertrek doorgeven aan UWV dat u naar het buitenland gaat. Dat doet u met het doorgeven van een wijzing.

Let op: UWV kan op basis van uw gegevens besluiten dat het toch niet gaat om een tijdelijk verblijf. Uw vertrek wordt dan gezien als een verhuizing, waarvoor de regels gelden in die situatie.

Ook regelen als u gaat het verhuizen naar het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig