NederlandWereldwijd

Waar moet ik aan denken als ik wil trouwen op Cyprus?

Wilt u als Nederlander trouwen op Cyprus? Dan heeft u bepaalde documenten nodig en moet u rekening houden met extra voorwaarden.

Kan ik trouwen op Cyprus?

Vraag bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u wilt trouwen of u als Nederlander mag trouwen volgens de regels van Cyprus.

Op Cyprus kunt u niet trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Een geregistreerd partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht is wel mogelijk op Cyprus.

U kunt niet trouwen op de Nederlandse ambassade.

Voorwaarden om als Nederlander te trouwen

Om als Nederlander te kunnen trouwen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige buiten Nederland? Dan erkent de Nederlandse overheid uw huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.
  • U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.
  • Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Het gaat om ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen en broers met zussen.

Welke documenten heb ik nodig om te trouwen op Cyprus?

Om op Cyprus te trouwen heeft u de volgende documenten nodig:

Is mijn huwelijk geldig in Nederland?

Op Cyprus kunt u op 2 manieren trouwen:

  • Burgerlijk huwelijk. Een burgerlijk huwelijk gesloten op Cyprus wordt erkend in Nederland.
  • Kerkelijk huwelijk. Een kerkelijk huwelijk gesloten op Cyprus wordt niet erkend in Nederland.

Kiest u voor een kerkelijk huwelijk? Dan moet u dus ook een burgerlijk huwelijk sluiten om ervoor te zorgen dat Nederland uw huwelijk erkent.

Moet ik mijn huwelijk in Nederland registreren?

Of u uw op Cyprus gesloten huwelijk moet registeren in Nederland, hangt af van uw woonland.

Woont u in Nederland? Dan bent u verplicht om uw huwelijk bij uw gemeente in te schrijven. Daarvoor heeft u de huwelijksakte nodig. Is uw huwelijksakte in het Engels? Dan hoeft u de akte niet te laten vertalen. Laat de huwelijksakte wel legaliseren via een apostille op Cyprus.

Lees meer over het legaliseren van documenten uit Cyprus

Woont u buiten Nederland? Dan kunt u de huwelijksakte laten omzetten naar een Nederlandse akte bij de gemeente Den Haag. Dat is niet verplicht. Het maakt het makkelijk om in de toekomst een uittreksel op te vragen.

Lees meer over het registreren van een buitenlands huwelijk in Nederland

Extra informatie

Om op Cyprus te trouwen maakt u eerst een afspraak bij de trouwambtenaar van de trouwgemeente. Hier dient u uw huwelijksaankondiging in. U en uw partner moeten allebei op deze afspraak zijn. Ook moeten u en uw partner allebei een verklaring indienen waarin u bevestigt dat het mogelijk is om het huwelijk in te schrijven. En u moet verklaren dat u alle benodigde toestemmingen hebt.

In bepaalde situaties moeten u en uw partner voor een rechtbank verschijnen. Daar geeft u in een verklaring op erewoord aan dat u niet getrouwd bent.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.