Nederland Wereldwijd

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in Thailand

Wilt u als Nederlander trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in Thailand? Denk dan aan de extra voorwaarden en de documenten die u nodig heeft. Woont u in Nederland? Dan bent u verplicht om uw buitenlandse huwelijksakte of geregistreerd partnerschapsakte in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Nederlandse voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap

Om als Nederlander te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid uw huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.
 • U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.
 • Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Het gaat om ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen.

Toestemming van het land waar u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in het buitenland? Ga dan na of dit mag volgens de regels van het land. Dit doet u bij de buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit. U kunt niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen.

Documenten voor huwelijk of partnerschap in het buitenland

U heeft documenten nodig om in het buitenland te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. De buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit, kan u vertellen welke documenten u nodig heeft. Bijvoorbeeld een afschrift van uw geboorteakte en een verklaring omtrent de burgerlijke staat.

Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren

Woont u in Nederland? Dan bent u verplicht om uw buitenlandse huwelijksakte of geregistreerd partnerschapsakte te registreren in uw woongemeente. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst. Uw gemeente past uw persoonlijke gegevens dan aan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Let op: Soms moet u uw buitenlandse akte eerst legaliseren. Dit doet u in het land waar de akte vandaan komt. Bekijk of en hoe u uw akte moet legaliseren

Buitenlandse huwelijksakte of geregistreerd partnerschapsakte omzetten naar een Nederlandse akte

U kunt uw buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte ook nog laten omzetten naar een Nederlandse akte bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag.

Het omzetten van uw akte is niet verplicht, maar maakt het u makkelijk als u in de toekomst een afschrift nodig heeft. Dit is een kopie van de akte met een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. U hoeft het afschrift dan niet in het buitenland op te vragen. Het afschrift vraagt u online op bij de gemeente Den Haag.

Lees hoe u een buitenlandse akte omzet naar een Nederlandse akte 

Trouwen in dit land of gebied

Welke documenten heeft u nodig om in Thailand te trouwen?

Bent u Nederlands en wilt u trouwen in Thailand? Dan heeft u 4 documenten nodig:

 1. Een getuigen en inkomen formulier (informatie in het Engels).
  Vul het formulier in en print het uit. U ondertekent het formulier bij de Nederlandse ambassade aan de balie. De ambassade legaliseert daarna uw handtekening.
 2. Een verklaring over uw burgerlijke staat.
  Vraag de verklaring aan bij de Nederlandse ambassade in Bangkok of bij de gemeente waar u woont (als u in Nederland woont).

  Lees op de pagina Verklaring over de burgerlijke staat in Thailand welke documenten u nodig heeft.
 3. Een gewaarmerkte kopie van uw paspoort.
  Vraag deze kopie aan bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. Neem hiervoor uw geldige Nederlandse paspoort mee. Neem ook een goed leesbare kopie van de pagina met uw persoonsgegevens mee.
 4. Een ingevuld aanvraagformulier verklaring over de burgerlijke staat.
Let op: Nadat u de documenten ontvangen heeft, moet u de verklaring over de burgerlijke staat en het getuigen en inkomenformulier laten vertalen naar het Thais. Daarna moet u de documenten laten legaliseren bij het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoe vraagt u de documenten aan?

Maak een afspraak via het online afsprakensysteem (kies verklaring over de burgerlijke staat).

Uw niet-Nederlandse partner hoeft niet mee te komen naar de afspraak.

Hoe lang duurt het?

Als u de documenten 's ochtends aanvraagt, kunt u de documenten dezelfde dag tussen 13:30 en 15:00 uur ophalen.

U kunt er ook voor kiezen om de documenten op te laten sturen. In dat geval betaalt u 70 Thaise Bath (THB) extra voor de verzendkosten.

Hoeveel moet u betalen?

De total kosten bedragen EUR 82,50 (exclusief verzendkosten):

Overzicht kosten documenten bij trouwen in Thailand
Soort documentKosten in EUR
Legalisatie handtekening op inkomensformulier26,25
Verklaring over de burgerlijke staat30,00
Gewaarmerkte kopie van uw paspoort26,25

Op de lijst met consulaire tarieven in Thailand leest u hoe u kunt betalen bij de ambassade.

Huwelijk laten registreren in Nederland?

Als u het huwelijk in Nederland wilt registreren dan moet u de Thaise huwelijksakte laten vertalen naar het Engels. Daarna laat u de akte en de vertaling legaliseren door het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Bangkok. Doet u dit niet, dan worden de documenten niet geaccepteerd door de Nederlandse gemeentes.