NederlandWereldwijd

Rijbewijs verlengen in Zwitserland?

Woont u in Zwitserland en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw geldige Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs, binnen 1 jaar na inschrijving in Zwitserland.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs bij de Strassenverkehrsamt (informatie in het Duits, Frans en Italiaans). Dat moet u doen binnen 1 jaar na uw inschrijving in Zwitserland. U hoeft dan niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Zwitserse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Bestuurt u een Zwitsers motorrijtuig, dan moet u in het bezit zijn van een voor Zwitserland geldig rijbewijs. Een Nederlands rijbewijs dat is verlopen of niet binnen 1 jaar na inschrijving is omgewisseld, is dat niet. Rijdt u daar wel mee, dan bent u als bestuurder onverzekerd.

Rijbewijs verlopen?

Is uw Nederlandse rijbewijs al verlopen? Dan kunt u het niet meer omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs. Ook niet met een echtheidsverklaring van de RDW voor uw Nederlandse rijbewijs. Zwitserland accepteert de echtheidsverklaring niet. U moet in Zwitserland opnieuw rijexamen doen. U kunt hierover meer informatie krijgen bij de kantonnale autoriteiten van uw woonplaats.

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Strassenverkehrsamt kan u (in het Duits, Frans en Italiaans) vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?