Nederland Wereldwijd

Rijbewijs verlengen in Zwitserland?

Woont u in Zwitserland en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw geldige Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs, binnen 1 jaar na inschrijving in Zwitserland.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs bij de Strassenverkehrsamt (informatie in het Duits, Frans en Italiaans). Dat moet u doen binnen 1 jaar na uw inschrijving in Zwitserland. U hoeft dan niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Zwitserse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Bestuurt u een Zwitsers motorrijtuig, dan moet u in het bezit zijn van een voor Zwitserland geldig rijbewijs. Een Nederlands rijbewijs dat is verlopen of niet binnen 1 jaar na inschrijving is omgewisseld, is dat niet. Rijdt u daar wel mee, dan bent u als bestuurder onverzekerd.

Rijbewijs verlopen?

Is uw Nederlandse rijbewijs al verlopen? Dan kunt u het niet meer omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs. Ook niet met een echtheidsverklaring van de RDW voor uw Nederlandse rijbewijs. Zwitserland accepteert de echtheidsverklaring niet. U moet in Zwitserland opnieuw rijexamen doen. U kunt hierover meer informatie krijgen bij de kantonnale autoriteiten van uw woonplaats.

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Strassenverkehrsamt kan u (in het Duits, Frans en Italiaans) vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig