Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Spanje

Woont u in Spanje en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans rijbewijs.

Let op: Het omwisselen van een rijbewijs kan lang duren. Houd hier rekening mee en regel uw zaken ruim op tijd. Zo voorkomt u dat uw rijbewijs verloopt en dat u daardoor niet meer mag autorijden.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Spaans rijbewijs bij de Dirección General de Tráfico. Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Spaanse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs?

Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Dirección General de Tráfico kan u vertellen of uw omgewisselde rijbewijs geldig is en of u deze kunt omruilen voor een Spaans rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Ga naar de website van de Direccion General de Tráfico (informatie in het Spaans en Engels)

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Spaans rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. U hoeft het niet te laten vertalen naar het Spaans.

Overige documenten

Op de website van de Spaanse overheid leest u (in het Spaans en Engels) welke documenten u nog meer nodig heeft voor het omwisselen van uw rijbewijs.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig