Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Portugal

Woont u in Portugal en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Portugees rijbewijs.

Let op: Het omwisselen van een rijbewijs kan lang duren. Houd hier rekening mee en regel uw zaken ruim op tijd. Zo voorkomt u dat uw rijbewijs verloopt en dat u daardoor niet meer mag autorijden.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Portugees rijbewijs bij het Instituut voor Mobiliteit en Transport (IMT) (informatie in het Portugees). Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Portugese rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgezet naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het Instituut voor Mobiliteit en Transport (IMT) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Portugees rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Portugees rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. U hoeft het niet te laten vertalen of legaliseren.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig