NederlandWereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Portugal

Woont u in Portugal en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Portugees rijbewijs.

Let op: Het omwisselen van een rijbewijs kan lang duren. Houd hier rekening mee en regel uw zaken ruim op tijd. Zo voorkomt u dat uw rijbewijs verloopt en dat u daardoor niet meer mag autorijden.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Portugees rijbewijs bij het Instituut voor Mobiliteit en Transport (IMT) (informatie in het Portugees). Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Portugese rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgezet naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het Instituut voor Mobiliteit en Transport (IMT) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Portugees rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Portugees rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. U hoeft het niet te laten vertalen of legaliseren.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?