NederlandWereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Kroatië

Woont u in Kroatië en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Kroatisch rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Kroatisch rijbewijs bij het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Kroatisch en Engels). Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Kroatische rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Kroatisch rijbewijs heeft u de volgende documenten nodig:

  • uw Nederlandse rijbewijs
  • 1 foto (35x45mm)
  • bewijs van betaling van het bedrag HRK 15,00 (zegel)
  • betaling van HRK 151,00 (standaard procedure), HRK 200,00 (versnelde procedure) of HRK 450,00 (spoed procedure)

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Kroatisch rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Kroatisch rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. Deze moet u laten vertalen naar het Kroatisch. Dat kan alleen bij een beëdigd vertaler. U hoeft de vertaling niet te laten legaliseren.

Vind een beëdigd vertaler (Raad voor Rechtsbijstand)

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?