NederlandWereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Italië

Woont u in Italië en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Italiaans rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Italiaans rijbewijs bij de Motorizzazione Civile (MC) in het district waar u woont. Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen. Elke lokale MC heeft een eigen website. Bekijk de website van de Motorizzazione Civile in Rome (informatie in het Italiaans).

Let op: Uw Italiaanse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het ministerie van Infrastructuur en Transport (informatie in het Engels en Italiaans) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Italiaans rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van Italiaans rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres.

De verklaring is in het Engels. Deze moet u laten vertalen naar het Italiaans. Dat kan alleen bij een beëdigd vertaler. U hoeft de vertaling niet te laten legaliseren.

Vind een beëdigd vertaler (Raad voor Rechtsbijstand)

Bemiddeling

Een auto scuola of de Automobile Club d’Italia (ACI) (informatie in het Italiaans) is te vergelijken met de ANWB in Nederland. Zij kunnen voor u bemiddelen bij het verkrijgen van een rijbewijs. Dit kost geld. De Nederlandse ambassade in Rome kan niet voor u bemiddelen. Ook niet als uw rijbewijs vermist is.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?