Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Frankrijk

Woont u in Frankrijk en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Frans rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

Zolang uw Nederlandse rijbewijs nog geldig is, kunt u het in Frankrijk gebruiken. Verloopt uw rijbewijs? Dan kunt u uw Nederlandse rijbewijs online omwisselen voor een Frans rijbewijs. Op de website van de Franse overheid leest u (in het Frans en Engels) daar meer over. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het informatiecentrum van de Franse overheid (informatie in het Frans) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u deze kunt omruilen voor een Frans rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Frans rijbewijs heeft u een echtheidsverklaring van de RDW (attestation des droits à conduire) nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres.

De verklaring is in het Engels. U heeft ook een Franse vertaling nodig van de echtheidsverklaring en van uw Nederlandse rijbewijs. Die vraagt u op bij een beëdigd vertaler.

Vind een beëdigd vertaler (Raad voor Rechtsbijstand)

Op de website van de Franse overheid leest u (in het Frans en Engels) leest u welke documenten u nog meer nodig heeft voor het omwisselen van uw rijbewijs.

Let op: Uw Franse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig