Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Duitsland

Woont u in Duitsland en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Duits rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse (B-/BE-)rijbewijs omwisselen voor een Duits rijbewijs bij de F├╝hrerscheinstelle in uw woonplaats. Doe dat ruim voordat uw rijbewijs verloopt. Dit moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. U hoeft alleen opnieuw rijexamen te doen als uw rijbewijs al lang is verlopen.

Let op: Uw Duitse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Wat heb ik nodig?

Vraag aan de F├╝hrerscheinstelle in uw woonplaats welke documenten u nodig heeft om een Nederlands rijbewijs om te ruilen voor een Duits rijbewijs. Meer informatie vindt u op de website van het Duitse ministerie van Verkeer en digitale infrastructuur (informatie in het Duits en Engels).

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Kraftfahrt-Bundesamt (informatie in het Duits) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u deze kunt omruilen voor een Duits rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan heeft u voor het aanvragen van een Duits rijbewijs een bewijs van aangifte bij de politie nodig.

Mogelijk heeft u ook een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig