NederlandWereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Duitsland

Woont u in Duitsland en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Duits rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse (B-/BE-)rijbewijs omwisselen voor een Duits rijbewijs bij de F├╝hrerscheinstelle in uw woonplaats. Doe dat ruim voordat uw rijbewijs verloopt. Dit moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. U hoeft alleen opnieuw rijexamen te doen als uw rijbewijs al lang is verlopen.

Let op: Uw Duitse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Wat heb ik nodig?

Vraag aan de F├╝hrerscheinstelle in uw woonplaats welke documenten u nodig heeft om een Nederlands rijbewijs om te ruilen voor een Duits rijbewijs. Meer informatie vindt u op de website van het Duitse ministerie van Verkeer en digitale infrastructuur (informatie in het Duits en Engels).

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Kraftfahrt-Bundesamt (informatie in het Duits) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u deze kunt omruilen voor een Duits rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan heeft u voor het aanvragen van een Duits rijbewijs een bewijs van aangifte bij de politie nodig.

Mogelijk heeft u ook een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?