Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Bulgarije

Woont u in Bulgarije en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Bulgaars rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlands rijbewijs omwisselen voor een Bulgaars rijbewijs bij de Traffic Police van het Bulgaarse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat kan alleen als uw rijbewijs nog geldig is. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Traffic Police kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u deze kunt omruilen voor een Bulgaars rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van Bulgaars rijbewijs heeft u de volgende documenten nodig:

  • een echtheidsverklaring van de RDW. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. Deze moet u laten vertalen naar het Bulgaars. Dat kan alleen bij een beëdigd vertaler. Vind een beëdigd vertaler (Raad voor Rechtsbijstand)
  • aanvraagformulier
  • Bulgaarse verblijfsvergunning
  • medische keuring
  • verklaring dat uw gewone verblijfsplaats niet in een ander EU-land is (standaardformulier)
  • uw geldige Nederlandse rijbewijs en een kopie daarvan
  • betalingsbewijs leges

Op de de website van de Traffic Police (informatie in het Bulgaars en Engels) leest u welke documenten u nog meer nodig heeft voor het omwisselen van uw rijbewijs.

Let op: Uw Bulgaarse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig