NederlandWereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Bulgarije

Woont u in Bulgarije en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Bulgaars rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlands rijbewijs omwisselen voor een Bulgaars rijbewijs bij de Traffic Police van het Bulgaarse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. Het omwisselen van uw rijbewijs kan alleen als uw rijbewijs nog geldig is. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Bulgaarse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van Bulgaars rijbewijs heeft u de volgende documenten nodig:

  • aanvraagformulier
  • Bulgaarse verblijfsvergunning
  • medische keuring
  • verklaring dat uw gewone verblijfsplaats niet in een ander EU-land is (standaardformulier)
  • uw geldige Nederlandse rijbewijs en een kopie daarvan
  • betalingsbewijs leges

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Traffic Police kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u deze kunt omruilen voor een Bulgaars rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Bulgaars rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. Deze moet u laten vertalen naar het Bulgaars. Dat kan alleen bij een beëdigd vertaler. Vind een beëdigd vertaler (Raad voor Rechtsbijstand).

Overige documenten

Op de de website van de Traffic Police (informatie in het Bulgaars en Engels) leest u welke documenten u nog meer nodig heeft voor het omwisselen van uw rijbewijs.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?