Reisadvies Niger | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 16-08-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Niger' (PDF, 370 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bamako (Mali), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis in de provincies Diffa, Zinder en Maradi niet naar het grensgebied met Nigeria. De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in de grensstreek met Nigeria, aanvallen uitgevoerd. Niger heeft toegezegd militairen te leveren die meedoen aan de strijd tegen Boko Haram.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Niger kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vooral in de hoofdstad Niamey. Vermijd daarom demonstraties. De demonstraties hebben te maken met de politieke spanningen en grote werkeloosheid in het land. In de binnenlanden zijn er meer religieus getinte demonstraties.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Niger

Er is geen Nederlandse ambassade in Niger. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Niamey.

Consulaire hulp is niet in alle regio’s altijd mogelijk. Dat komt door de slechte veiligheidssituatie in het land en het ontbreken van goede wegen.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Lijn van Ayorou – Ingal – Agadez – N'Guimi

Reis niet ten noorden van de lijn met de plaatsen:

  • Ayorou;
  • Ingal;
  • Agadez;
  • N'Guimi.

Weg van Zinder naar Tanout/Agadez

Reis niet over de weg van Zinder naar Tanout/Agadez. Dit heeft te maken met het gevaar op berovingen en eventuele ontvoeringen.

Grensgebied met Nigeria

Reis in de provincies Diffa, Zinder en Maradi niet naar het grensgebied met Nigeria. De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in de grensstreek met Nigeria aanvallen uitgevoerd.

Overige gebieden

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de overige gebieden in Niger. Dit heeft te maken met de slechte veiligheidssituatie en het risico op ontvoeringen en berovingen. Langs de grens van Niger met Mali loopt u het meeste risico op ontvoeringen. Vooral in de regio Azouaghali.

Naar boven

Criminaliteit

Er is zware criminaliteit in Niger. Gewapende overvallen en berovingen komen vaak voor. Vooral tussen Agadez en Arlit, tussen Agadez en Tahoua en in de streken Aïr en Ténéré.

Overvallen op auto’s

Pas op voor overvallen op auto’s. Reist u met de auto door Niger? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis alleen bij daglicht;
  • Houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop;
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • Laat geen luxe artikelen zien, zoals telefoons, satelliettelefoons en laptops.
Naar boven

Terrorisme

Door de slechte veiligheidssituatie in het noorden van buurland Mali en ten zuiden van Libië is het risico op terroristische aanslagen in Niger groot. Ook is het risico op ontvoeringen hoog. Vooral voor westerlingen.

Verschillende terroristische groepen zijn actief in Niger. Bijvoorbeeld AQMI (Al Qaeda in de Islamitische Maghreb). En vanuit het noorden van Nigeria werkt de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Niger in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Visa is de meest gebruikte creditcard in Niamey en de grote steden van Niger. Maar creditcards worden niet overal geaccepteerd. Met uw Visa-card kunt u ook geld pinnen. Op het platteland in Niger ontbreken pinautomaten. Zorg daarom dat u een redelijke voorraad cash geld meeneemt naar Niger.

Geldtransacties via Western Union werken over het algemeen goed.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte