NederlandWereldwijd

Wat is pensioen?

Pensioen is inkomen dat u ontvangt wanneer u een bepaalde leeftijd bereikt of stopt met werken. In Nederland kunt u pensioen opbouwen bij de Nederlandse overheid, bij uw werkgever en bij een financiƫle instelling. U ontvangt pensioen zolang u leeft.

Soorten pensioen

Er zijn 3 soorten pensioen.

Als u in Nederland woont of werkt, bouwt u automatisch AOW op. Dit is een basispensioen dat u krijgt van de Nederlandse overheid. U krijgt AOW vanaf uw AOW-leeftijd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stort de AOW op uw rekening.

Als u buiten Nederland woont en werkt, bouwt u meestal geen AOW meer op. Maar in sommige situaties kunt u ook buiten Nederland AOW opbouwen. Hoeveel AOW u krijgt buiten Nederland hangt af van het land waar u woont. In sommige landen krijgt u minder AOW dan in andere landen.

Lees meer over AOW in het buitenland

Als u in Nederland in loondienst bent, bouwt u meestal pensioen op via uw werkgever. Uw werkgever betaalt elke maand een bedrag aan een pensioenfonds. Vaak betaalt u zelf ook mee met een deel van uw loon. Zo spaart u geld voor later. Wanneer u stopt met werken, krijgt u het geld elke maand uitbetaald. Het pensioen van uw werkgever is een aanvulling op het basispensioen AOW.

Werkt u in het buitenland? Dan hangt het af van uw werkgever of u daar ook pensioen opbouwt. Vraag aan uw werkgever of en hoe uw pensioen is geregeld.

Eerder stoppen met werken, lager pensioen

Wilt u eerder stoppen met werken en uw pensioen ook eerder ontvangen? Neem dan contact op met uw pensioenuitvoerder om te vragen of u uw pensioen eerder kunt ontvangen. Wanneer u eerder stopt met werken, krijgt u minder pensioen per maand. U moet uw opgebouwde pensioen dan verdelen over meer jaren.

U kunt ook later met pensioen gaan. Dan bouwt u langer pensioen op en krijgt u meer pensioen per maand.

Bekijk de pensioenuitvoerders op mijnpensioenovezicht.nl

U kunt zelf geld opzij zetten om pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld als u zelfstandig ondernemer bent, of als u extra pensioen wilt opbouwen. U kunt hiervoor terecht bij een financiƫle instelling zoals een bank of een verzekeraar. Het pensioen dat u zelf opbouwt, is een aanvulling op het basispensioen AOW en eventueel het pensioen van uw werkgever.

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

U kunt online bekijken hoeveel pensioen u heeft opgebouwd in Nederland.

Pensioen buiten Nederland

De meeste landen kennen een ouderdomspensioen van de overheid zoals de Nederlandse AOW. Maar de regels en voorwaarden zijn in elk land anders.

Lees meer over de pensioenregelingen in landen van de Europese Unie

Wilt u weten waarmee u rekening moet houden en wat u moet regelen als u buiten Nederland met pensioen gaat?

Lees meer over met pensioen gaan buiten Nederland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.