NederlandWereldwijd

Wat moet ik regelen voor mijn overlijden in het buitenland?

Woont u buiten Nederland en denkt u daar te zullen overlijden? Of woont u in Nederland en heeft u de wens om in het buitenland te overlijden? Bekijk wat u nu al kunt regelen voor uzelf en uw nabestaanden.

Dit kunt u regelen

Bent u ongeneeslijk ziek en heeft u een Nederlandse zorgverzekering? Volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) kunt u dan ook in het buitenland palliatieve zorg krijgen. Dat is zorg die de kwaliteit van leven in de laatste levensfase zo goed mogelijk houdt.

Buiten Nederland kunt u maximaal 1 jaar palliatieve zorg krijgen. Of dat ook voor u geldt, hangt af van uw situatie en hoe u bent verzekerd. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Wilt u na uw overlijden in het buitenland worden begraven of gecremeerd? Dan kunt u al enkele zaken voorbereiden. Laat uw naasten allereerst weten dat u na uw overlijden niet naar Nederland wilt worden teruggehaald.

Graf of grafrechten kopen

Soms is het mogelijk om al een graf of grafrechten te kopen. Vraag plaatselijke uitvaartbedrijven naar de mogelijkheden en de kosten.

Houd rekening met andere gebruiken

Buiten Nederland kunnen andere regels en gebruiken gelden. Zo is crematie niet in alle landen toegestaan. Ook zijn er landen waar het gebruikelijk is om het lichaam te balsemen. Dit is een manier om het lichaam van de overledene langer goed te houden.

Controleer of uw verzekeraar de kosten betaalt

Heeft u in Nederland een uitvaartverzekering afgesloten? Controleer of de verzekeraar (een deel van) de kosten van een uitvaart in het buitenland betaalt. Bent u nog niet verzekerd? Bekijk dan of u een uitvaartverzekering kunt afsluiten in het land waar uw uitvaart moet plaatsvinden.

Laat nabestaanden weten wat u heeft geregeld

Bent u verzekerd? Geef uw nabestaanden dan een kopie van het polisblad, zodat zij weten wat de verzekering vergoedt.

U kunt ook een lijstje maken van uw wensen voor de uitvaart. Dit wordt een wilsverklaring, wilsbeschikking of uitvaartcodicil genoemd. Daar heeft u geen notaris voor nodig. Deel uw wilsverklaring met de mensen die uw uitvaart moeten regelen. Goed om te weten: een wilsverklaring is geen rechtsgeldig document. Uw nabestaanden zijn dus niet verplicht om uw wensen in dit document op te volgen.

Nabestaanden beslissen als u niets regelt

Regelt u niets? Dan beslissen uw nabestaanden wat er na uw overlijden gebeurt. Kunnen of willen zij niet betalen voor de uitvaart? Dan zorgen de plaatselijke autoriteiten meestal voor een eenvoudige begrafenis of crematie. Het is dan niet altijd mogelijk om aan uw wensen of die van uw nabestaanden te voldoen.

Wilt u na uw overlijden in het buitenland in Nederland worden begraven of gecremeerd? Dan moet uw lichaam worden teruggebracht naar Nederland (repatriëring). Hoe dat gaat, hangt er vanaf hoe u bent verzekerd.

Lees meer over repatriëring

Als u niet verzekerd bent

Bent u niet verzekerd? Dan zijn de kosten van uw repatriëring voor uw nabestaanden. Kunnen of willen zij die niet betalen? Dan is de enige mogelijkheid een uitvaart buiten Nederland. Als uw nabestaanden die niet zelf regelen, dan zorgen de lokale autoriteiten voor een eenvoudige begrafenis of crematie. Mogelijk kunnen uw nabestaanden wel een urn of asbus meenemen naar Nederland.

Wilsverklaring

U kunt uw wensen voor de uitvaart vastleggen in een wilsverklaring. Dit wordt ook wel een wilsbeschikking of uitvaartcodicil genoemd. Daar heeft u geen notaris voor nodig. Deel de wilsbeschikking met de mensen die uw uitvaart regelen. Goed om te weten: een wilsverklaring is geen rechtsgeldig document. Uw nabestaanden zijn dus niet verplicht om uw wensen dit document op te volgen.

Heeft u contact met Nederlandse organisaties, bijvoorbeeld voor de belastingaangifte of uw AOW? Dan moeten uw nabestaanden uw overlijden daar melden. Wijs hen er alvast op bij welke organisaties ze een overlijden in het buitenland moeten melden.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons