NederlandWereldwijd

Mag ik de urn of asbus van een overledene meenemen naar Nederland?

Is uw partner, familielid, of vriend in het buitenland gecremeerd? Dan kunt u de as meenemen naar Nederland. Dat kan met de auto. En mogelijk ook met het vliegtuig. Dit hangt af van de luchtvaartmaatschappij.

1 maand wachten

Volgens de Nederlandse wet moet de asbus 1 maand in het crematorium blijven. Ook als u een urn of asbus meeneemt uit het buitenland, mag dat pas na 1 maand. Wilt u de as eerder naar Nederland brengen? Dan moet u de officier van justitie om toestemming vragen.

Mogelijk moet u de lokale autoriteiten ook om toestemming vragen. De wetgeving voor het meenemen van de asbus uit een crematorium verschilt per land.

Auto: geen beperking voor meenemen van urn of asbus

Na de termijn van 1 maand mag u de urn of asbus met de auto meenemen naar Nederland. Daarvoor hoeft u geen toestemming te vragen.

Vliegtuig: de luchtvaartmaatschappij bepaalt

Wilt u de as meenemen in het vliegtuig? Vraag dan bij de luchtvaartmaatschappij of dat mag. Dit verschilt per maatschappij.

Als de as niet mee mag in het vliegtuig

Is er geen luchtvaartmaatschappij die u toestemming geeft om de as mee te nemen aan boord van het vliegtuig? Dan kunt u een internationale uitvaartonderneming inschakelen om de as naar Nederland te brengen. Houd er rekening mee dat dit extra tijd en geld kost.

Overlijdensakte en verklaring van cremeren

Het is niet verplicht om documenten mee te nemen als u de as naar Nederland brengt. Toch is het handig om de overlijdensakte en de verklaring van cremeren bij u te hebben. Met deze documenten kunt u mogelijke vragen van de douane makkelijker beantwoorden en tijd besparen. Een verklaring van cremeren kunt u opvragen bij het crematorium.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig