NederlandWereldwijd

Wanneer verlies ik mijn Nederlandse nationaliteit?

U verliest uw Nederlandse nationaliteit meestal als u een andere nationaliteit aanneemt. U kunt uw Nederlanderschap ook verliezen als u een dubbele nationaliteit heeft en u uw paspoort of identiteitskaart niet op tijd vernieuwt.

Wat is uw situatie?

Neemt u naast uw Nederlandse nationaliteit vrijwillig een andere nationaliteit aan? Dan verliest u uw Nederlandse nationaliteit. Dat is wettelijk geregeld en u kunt dat niet voorkomen. Wel gelden sinds 1 april 2003 enkele uitzonderingen waarbij u uw Nederlandse nationaliteit niet verliest.

Uitzonderingen

  • U bent geboren in het land van uw andere nationaliteit. En u woont daar op het moment dat u die nationaliteit aanneemt.
  • Voor uw 18e jaar woonde u 5 jaar achter elkaar in het land van uw andere nationaliteit.
  • U bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap met iemand die de andere nationaliteit heeft.

Deze uitzonderingen gelden niet als u de nationaliteit van Oostenrijk aanneemt. Dan verliest u de Nederlandse nationaliteit wel.

Valt u onder één van de uitzonderingen en neemt u, naast de Nederlandse nationaliteit, een andere nationaliteit aan? Lees dan verder onder ‘Ik heb een dubbele nationaliteit’.

Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een andere nationaliteit? En woont u 13 jaar achter elkaar buiten de EU, Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Dan verliest u uw Nederlandse nationaliteit als u uw paspoort of identiteitskaart niet binnen 13 jaar vanaf de datum van afgifte vernieuwt. Behalve als u of uw echtgenoot of partner werkt voor de overheid van Nederland, Aruba, Curaçao of Sint Maarten.

Let op: Heeft uw kind een dubbele nationaliteit? En woont uw kind buiten de EU, Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Dan gaat de termijn van 13 jaar in vanaf de dag dat uw kind 18 wordt.

Brexit

Heeft u een dubbele nationaliteit en woont u in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan geldt de termijn van 13 jaar voor u vanaf 1 januari 2021. Sinds die dag hoort het VK niet meer bij de EU. Bent u na 1 januari 2021 in het VK gaan wonen? Dan gaat de termijn van 13 jaar in vanaf de dag dat u in het VK kwam wonen.

Voorkomen dat u uw Nederlandse nationaliteit verliest

Woont u met een dubbele nationaliteit buiten de EU, Aruba, Curaçao of Sint Maarten en wilt u voorkomen dat u de Nederlandse nationaliteit verliest? Vernieuw uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart dan binnen 13 jaar vanaf de datum van afgifte. Als u uw nieuwe paspoort of identiteitskaart ontvangt binnen de termijn van 13 jaar, behoudt u uw Nederlandse nationaliteit.

In plaats van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart, kunt u ook een verklaring van Nederlanderschap aanvragen om daarmee verlies van het Nederlanderschap te voorkomen. Een verklaring van Nederlanderschap kunt u alleen aanvragen als u ooit een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID-kaart heeft gehad.

Heeft u nooit eerder een Nederlands paspoort of identiteitskaart gehad? En heeft u het Nederlanderschap verkregen via naturalisatie of de optieprocedure? Dan kunt u aangeven per wanneer u Nederlander bent geworden door bewijstukken te laten zien.

Let op: De termijn is op 1 april 2022 veranderd van 10 naar 13 jaar. Is de termijn van 10 jaar voorbij vóór 1 april 2022? Dan valt u niet onder de termijn van 13 jaar en verliest u uw Nederlandse nationaliteit.

Paspoort of ID-kaart vernieuwen bij ambassade of consulaat

U kunt uw paspoort of identiteitskaart aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal, bij een grensgemeente of op Schiphol. Soms heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Let op: Na een aanvraag kan het 3 maanden duren tot u een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart heeft. Vraagt u een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aan binnen de termijn van 13 jaar, maar ontvangt u uw nieuwe paspoort of identiteitskaart pas daarna? Dan verliest u uw Nederlanderschap. Controleer wanneer uw paspoort of identiteitskaart 13 jaar geleden is verstrekt en zorg dat u minstens 3 maanden daarvoor een afspraak maakt.

Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in het buitenland woont

Verklaring van Nederlanderschap aanvragen

In plaats van een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart, kunt u ook een verklaring van Nederlanderschap aanvragen om daarmee verlies van het Nederlanderschap te voorkomen. Een verklaring van Nederlanderschap is goedkoper dan een paspoort of een ID-kaart. U kunt deze aanvragen per e-mail als u een geldig Nederlands paspoort of een geldige ID-kaart heeft. U kunt er alleen niet mee reizen.

U kunt alleen een verklaring van Nederlanderschap aanvragen als u ooit een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID-kaart heeft gehad.

Let op: Ook de verklaring van Nederlanderschap moet in uw bezit zijn vóórdat de 13 jaar voorbij zijn. Het duurt gemiddeld 3 weken om uw aanvraag te verwerken. Moet u extra documenten opsturen? Dan kan dit uitlopen tot maximaal 8 weken.

Verklaring van Nederlanderschap aanvragen als u in het buitenland woont

Nederlandse nationaliteit verliezen door besluit overheid

U kunt uw Nederlandse nationaliteit ook verliezen door een besluit van de Nederlandse overheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld als u fraudeert bij het krijgen van de Nederlandse nationaliteit. Of als u lid wordt van een groep die de nationale veiligheid bedreigt.

Kan mijn kind de Nederlandse nationaliteit verliezen?

Verliest u de Nederlandse nationaliteit? Dan kan uw minderjarige kind de Nederlandse nationaliteit ook verliezen. Dat gebeurt als beide ouders de Nederlandse nationaliteit niet meer hebben. Er zijn uitzonderingen waarbij uw kind wel Nederlander blijft.  

Lees meer over het verlies van de Nederlandse nationaliteit voor kinderen jonger dan 18 (Rijksoverheid)

Nederlandse nationaliteit terugkrijgen

Bent u uw Nederlandse nationaliteit verloren? Lees dan hoe u uw Nederlandse nationaliteit mogelijk terugkrijgt.

Weet u niet zeker of u de Nederlandse nationaliteit nog wel heeft? Ga dan eerst na of u de Nederlandse nationaliteit heeft verloren.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons