NederlandWereldwijd

Hoe krijg ik mijn Nederlandse nationaliteit terug?

Woont u in het buitenland en bent u uw Nederlandse nationaliteit verloren? Dan kunt u die op 2 manieren mogelijk terugkrijgen: via de optieprocedure of via naturalisatie.

Evenredigheidstoets via optieprocedure

Heeft u uw Nederlandse nationaliteit na 1993 verloren en heeft u geen andere nationaliteit van een EU-land (anders dan Nederland)? Dan bent u ook de rechten kwijt die burgers van de Europese Unie hebben. Zoals het recht op vrij reizen tussen EU-landen.

Heeft u de rechten van de Europese Unie nodig? Bijvoorbeeld om te reizen voor uw werk? Dan kan de Nederlandse staat het verlies van uw Nederlanderschap misschien terugdraaien. Daarvoor moet u de zogenaamde evenredigheidstoets doorlopen. U moet dan bewijzen dat het verlies van uw EU-burgerschap een groot nadeel voor u vormt. U doorloopt de evenredigheidstoets via een optieprocedure.

Via de vragenlijst ‘Ben ik mijn Nederlandse nationaliteit verloren?’ ziet u of u in aanmerking komt voor de evenredigheidstoets. In de uitslag van de vragenlijst leest u hoe de optieprocedure werkt en welke documenten u nodig heeft.

Ben ik mijn Nederlandse nationaliteit verloren?

Naturalisatie

Is de optieprocedure voor u niet mogelijk? Misschien kunt u uw Nederlandse nationaliteit terugkrijgen via naturalisatie.

Lees meer over naturalisatie in het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons