NederlandWereldwijd

Wat is de naturalisatieceremonie?

De naturalisatieceremonie is de laatste stap in uw naturalisatie. Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan moet u nog naar de naturalisatieceremonie gaan. Daar legt u een verklaring af. Pas daarna bent u Nederlander.

Als u buiten Nederland woont, vindt de naturalisatieceremonie plaats op de ambassade of het consulaat-generaal.

Verplicht

U bent verplicht om naar de naturalisatieceremonie te gaan. Dit moet binnen 1 jaar nadat uw aanvraag is goedgekeurd. Gaat u niet binnen 1 jaar na de beslissing naar de naturalisatieceremonie? Dan krijgt u de Nederlandse nationaliteit niet en moet u opnieuw naturalisatie aanvragen.

Verklaring van verbondenheid

Tijdens de naturalisatieceremonie leest u een tekst voor: de verklaring van verbondenheid. Daarmee belooft u dat u zich zult houden aan de regels van de Nederlandse staat. U leest de verklaring voor in het Nederlands.

Kinderen van 16 en 17 moeten ook mee

Heeft u ook naturalisatie aangevraagd voor een kind van 16 of 17 jaar? Dan moet uw kind ook naar de naturalisatieceremonie gaan en de verklaring van verbondenheid uitspreken. Kinderen jonger dan 16 mogen naar de ceremonie komen, maar zijn niet verplicht. De ouder die de aanvraag heeft gedaan, moet voor hen de verklaring uitspreken.

Na de ceremonie

Na de naturalisatieceremonie heeft u de Nederlandse nationaliteit. U kunt dan een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons