NederlandWereldwijd

Werken buiten Nederland met een Nederlands diploma

Als u buiten Nederland gaat werken met een Nederlands diploma, dan moet u rekening houden met een aantal zaken. Misschien heeft u bepaalde documenten nodig of moet u om toestemming vragen om uw werk te mogen doen in het buitenland.

Legaliseren van uw diploma

Als u gaat werken in een ander land, heeft u misschien een gelegaliseerd diploma nodig. Of u heeft een ander gelegaliseerd opleidingsdocument nodig, bijvoorbeeld uw cijferlijst. Door uw diploma te legaliseren laat u ook in het buitenland zien dat uw diploma echt en erkend is. Dit is niet verplicht, maar afhankelijk van wat een werkgever van u vraagt. Weet u dit niet? Vraag dit dan na bij de (toekomstig) werkgever.

Let op: Het legaliseren van uw diploma of een ander opleidingsdocument regelt u het makkelijkste vanuit Nederland.

Hoe laat ik mijn diploma legaliseren?

Hoe u uw diploma laat legaliseren hangt af van waar u het document wilt gebruiken.

Bekijk hoe u uw Nederlandse diploma laat legaliseren

Hoelang is mijn legalisatie geldig?

Er is geen vaste geldigheidsduur voor de stempel of sticker waarmee u uw diploma laat legaliseren. Dit bepaalt de buitenlandse werkgever die om het gelegaliseerde diploma vraagt. Vraag de (toekomstig) werkgever die uw gelegaliseerde diploma wil ontvangen naar de geldigheidsduur.

Diplomabeschrijving

Soms kan een werkgever buiten Nederland niet goed inschatten wat uw Nederlandse diploma waard is. Bijvoorbeeld omdat hij niet bekend is met de Nederlandse opleidingen en diploma’s. Met een diplomabeschrijving kunt u ook buiten Nederland duidelijk maken wat de inhoud van uw diploma en opleiding is. Zo kan de werkgever de waarde van uw diploma beter inschatten. Een diplomabeschrijving is niet verplicht, maar afhankelijk van wat een werkgever van u vraagt. Weet u dit niet? Vraag dit dan na bij de (toekomstige) werkgever.

Lees meer over diplomabeschrijvingen

Werken in een beschermd beroep

Ga na of uw beroep in het land waar u gaat werken een beschermd beroep is. Als uw beroep beschermd is, dan kunt u niet zomaar buiten Nederland aan de slag met een Nederlands diploma. U moet dan eerst toestemming vragen om dit werk te mogen doen in een ander land.

Lees meer over werken in een beschermd beroep buiten Nederland

Diploma kwijt

Is uw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt of beschadigd? Dan kunt u vaak een vervangend document downloaden of aanvragen.

Lees meer als uw diploma kwijt of beschadigd is

Ook regelen als u gaat verhuizen naar het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.