NederlandWereldwijd

Studeren buiten Nederland met een Nederlands diploma

Als u buiten Nederland gaat studeren met een Nederlands diploma, dan moet u rekening houden met een aantal zaken.

Een onderwijsinstelling wil vaak meer informatie hebben over uw Nederlandse diploma. Vraag daarom eerst wat ze van u nodig hebben om daar te kunnen studeren. Vraag bijvoorbeeld of de onderwijsinstelling een vertaling van uw diploma nodig heeft. Begin op tijd met uw voorbereiding, dan komt u niet op het laatste moment voor verrassingen te staan.

Legaliseren van uw diploma

Voor uw studie in een ander land heeft u misschien een gelegaliseerd diploma nodig. Of u heeft een ander gelegaliseerd opleidingsdocument nodig, bijvoorbeeld uw cijferlijst. Door uw diploma te legaliseren laat u ook in het buitenland zien dat uw diploma echt en erkend is. Dit is niet verplicht, maar afhankelijk van wat een onderwijsinstelling van u vraagt. Weet u dit niet? Vraag dit dan na bij de (toekomstige) onderwijsinstelling.

Let op: Het legaliseren van uw diploma of een ander opleidingsdocument regelt u het makkelijkste vanuit Nederland.

Hoe laat ik mijn diploma legaliseren?

Hoe u uw diploma laat legaliseren hangt af van waar u het document wilt gebruiken.

Bekijk hoe u uw Nederlandse diploma laat legaliseren

Hoelang is mijn legalisatie geldig?

Er is geen vaste geldigheidsduur voor de stempel of sticker waarmee u uw diploma laat legaliseren. Dit bepaalt de buitenlandse werkgever of onderwijsinstelling die om het gelegaliseerde diploma vraagt. Vraag de buitenlandse instantie die uw gelegaliseerde diploma wil ontvangen naar de geldigheidsduur.

Diplomabeschrijving

Om te worden toegelaten tot de onderwijsinstelling buiten Nederland, kan het nodig zijn om te laten zien wat de waarde is van uw diploma. Met een diplomabeschrijving kunt u ook buiten Nederland duidelijk maken wat de inhoud van uw diploma en opleiding is. Zo kan de onderwijsinstelling de waarde van uw diploma beter inschatten. Een diplomabeschrijving is niet verplicht, maar afhankelijk van wat een onderwijsinstelling van u vraagt. Weet u dit niet? Vraag dit dan na bij de (toekomstige) onderwijsinstelling.

Lees meer over diplomabeschrijvingen

Diploma kwijt

Is uw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt of beschadigd? Dan kunt u vaak een vervangend document downloaden of aanvragen.

Lees meer als uw diploma kwijt of beschadigd is

Ook regelen als u voor studie of stage naar het buitenland gaat

Bekijk wat u nog meer moet regelen als u gaat:

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.