Reisadvies Sint Eustatius | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode voor Sint Eustatius is geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van het reisadvies voor Sint Eustatius is geel. U kunt reizen naar Sint Eustatius. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Naar Sint Eustatius? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Sint Eustatius
Download 'Kaart bij reisadvies Sint Eustatius' (PDF, 58 kB)

Coronavirus

Reizen naar Sint Eustatius

Voor aankomst in Sint Eustatius

Als u Sint Eustatius per vliegtuig of boot wilt inreizen, moet u zich vooraf registeren, binnen 72 uur voor uw geplande aankomstdatum op Sint Eustatius. U kunt dit doen door een digitaal formulier in te vullen op de website Electronic Health Authorization System (EHAS) de overheid van Sint Eustatius.

U wordt alleen toegelaten tot Sint Eustatius met een EHAS pre-approval (goedkeuring).

Alle reizigers van 11 jaar en ouder uit een laagrisicogebied, hoogrisicogebied of zeerhoogrisicogebied moeten ook een negatieve NAAT(PCR)-test laten zien die niet ouder is dan maximaal 48 uur voor vertrek naar Sint Eustatius. Als u volledig gevaccineerd bent mag u ook inreizen met een negatieve antigeentest, die niet ouder is dan maximaal 24 uur voor vertrek naar Sint Eustatius. Welke landen op laagrisico, hoogrisico of zeerhoogrisico staan en welke inreismaatregelen hierbij horen, leest u op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels). 

Nederland is voor Sint Eustatius een zeerhoogrisicogebied.

Na aankomst op Sint Eustatius

Bent u volledig gevaccineerd?

Reizigers vanaf 11 jaar en ouder uit een zeerhoogrisicogebied (zoals Nederland), die volledig gevaccineerd zijn, moeten zich 5 dagen aan een monitoring protocol houden en worden op de dag van aankomst en de 5e dag na aankomst getest (antigeensneltest). De kosten zijn voor eigen rekening (USD 60).

Bent u niet gevaccineerd?

Reizigers vanaf 11 jaar en ouder die uit een laagrisicogebied of (zeer)hoogrisicogebied komen en niet gevaccineerd  zijn, moeten een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag laten zien die niet ouder is dan 48 uur voor vertrek naar Sint Eustatius. Deze reizigers gaan 10 dagen in quarantaine, waarna ze op de 10e dag getest worden (met een antigeensneltest). Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden (zoals Nederland) worden daarnaast ook direct na aankomst getest. Alle kosten zijn voor eigen rekening.

Reizigers uit zeerlaagrisicogebied

Reizigers uit zeerlaagrisicogebieden hoeven niet in quarantaine te gaan en hoeven geen test te laten zien als zij 14 dagen voor vertrek niet in laagrisicogebied of hoogrisicogebied zijn geweest. Zij moeten zich wel vooraf registreren binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum op Sint Eustatius.

Uitzonderingen NAAT-test en sneltest

Op deze website van de lokale autoriteiten kunt u nagaan of u uit een land komt dat onder de uitzonderingen valt (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Het protocol houdt in:

 • Houd afstand (tenminste 1,5 meter).
 • Draag zorg voor goede handhygiëne.
 • Draag een mondmasker als u in contact komt met anderen, of in publieke ruimtes of gebouwen bent.
 • Het is niet toegestaan om evenementen te bezoeken.
 • Het is alleen toegestaan om de terrassen van restaurants en bars te bezoeken (niet binnen).

Kijk voor meer informatie over actuele lokale maatregelen op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Curaçao te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Sint Eustatius

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Sint Eustatius reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Sint Eustatius. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Op Sint Eustatius wordt de Amerikaanse Dollar gebruikt.

 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Sint Eustatius. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit op Sint Eustatius. Wees wel alert op uw eigendommen en laat ze niet onbeheerd achter.

Natuurgeweld

Op Sint Eustatius kunnen van juni tot november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Sint Eustatius, zie de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Sint Eustatius en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar, of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De verkeersregels zijn gelijk aan de regels in Nederland.

Aan verkeer op doorgaande wegen wordt voorrang verleend, ook als u van rechts komt.

Naar boven

Tips

Winkelaanbod

Alle dagelijkse levensbehoeften zijn verkrijgbaar. Verder is het winkelaanbod beperkt.

Elektriciteit

Het elektriciteitsnet is gebaseerd op 110 Volt met Amerikaanse stekkers. Sommige hotels hebben ook 220 V en Europese stekkers.

Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld reserve onderdelen van elektronica niet beschikbaar zijn.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Sint Eustatius en heeft u direct hulp nodig?

 • Politie 911
 • Ziekenhuis (Queen Beatrix Medical Center) 912
 • Brandweer 919

Contactgegevens

In geval van nood kunt u contact opnemen met de politie: alarmnummer 911, adres van Tonningenweg, Oranjestad.

Of de lokale overheid (het openbaar Lichaam Sint Eustatius):

 • Tel: +599 318 2745

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven