Reisadvies Saba | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-09-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode voor Saba is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen, u moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen. U moet een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur voor vertrek kunnen laten zien, ook als u gevaccineerd bent. Als u niet (volledig) gevaccineerd bent, gaat u als reiziger uit Nederland bij aankomst op Saba in (thuis)quarantaine. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar Saba

 • Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die kunt u op de website van het Bureau van Toerisme van Saba aanvragen (formulier in het Engels).
 • Alle reizigers van 12 jaar of ouder moeten voor vertrek naar Saba een negatieve NAAT(PCR)-test kunnen laten zien die maximaal 48 uur oud is. Dit moet ook als u gevaccineerd bent. 
 • Als u niet gevaccineerd bent dan gaat u 5 dagen in quarantaine en doet op dag 5 een antigeentest. Als u volledig gevaccineerd bent hoeft dit niet.
 • Lees verder in de rubriek 'Coronavirus'. Daar vindt u alle andere inreisvoorwaarden en uitzonderingen.

Terugreis naar Nederland

 • U hoeft geen coronabewijs of negatieve NAAT(PCR)-test te laten zien.
 • U hoeft niet in (thuis)quarantaine.
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.
Kaart bij reisadvies Saba
Download 'Kaart bij reisadvies Saba' (PDF, 48 kB)

Coronavirus

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen. 

Reizen naar Saba

Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u op de website van het Bureau van Toerisme van Saba kunt aanvragen (formulier in het Engels). Er gelden verschillende inreisregels voor reizigers uit een zeerhoogrisicogebied, hoogrisicogebied en (zeer)laagrisicogebied. 

Nederland is voor Saba een hoogrisicogebied.

Reizigers uit zeerhoogrisicogebied

Alle reizigers van 12 jaar of ouder uit een zeerhoogrisicogebied moeten voor vertrek naar Saba een negatieve NAAT(PCR)-test kunnen laten zien die maximaal 48 uur oud is. Ook gaat u 5 dagen in quarantaine en doet u op dag 5 een antigeentest. Dit geldt niet voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet in quarantaine, zij doen alleen op dag 5 een antigeentest.

Reizigers uit hoogrisicogebied

Als u uit een hoogrisicogebied komt en volledig gevaccineerd bent, is deze quarantaine en test niet nodig. Wel laat u dan bij aankomst een negatieve NAAT-testuitslag zien en geldt een aangescherpt protocol voor 5 dagen. Dit protocol is terug te vinden op de facebookpagina van de lokale overheid. Bent u niet (volledig) gevaccineerd en reist u vanuit een hoogrisicogebied, dan moet u ook 5 dagen in quarantaine en doet u op dag 5 een antigeentest.

Reizigers uit (zeer)laagrisicogebied

Voor reizigers uit (zeer)laagrisicogebieden geldt dat zij zonder quarantaine naar Saba kunnen reizen. Wel laat u dan bij aankomst een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag zien. Reizigers uit (zeer)laagrisicogebieden kunnen zonder test naar Saba reizen. Of een land zeerlaag-, laag-, hoog-, of zeerhoogrisicogebied is, verandert continu en wordt regelmatig geüpdatet door de lokale GGD. Deze informatie is terug te vinden op de facebookpagina van de lokale overheid en op de website van het Bureau van Toerisme van Saba.

Uitzonderingen NAAT-test

Komt u uit Sint Eustatius of Montserrat en reist u naar Saba? Dan hoeft u geen negatieve NAAT-test en geen negatieve sneltest te laten zien.

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op Saba te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Kijk voor meer informatie over actuele lokale maatregelen op de facebookpagina van de lokale overheid van Saba.

Terugkeer naar Nederland

Door de verbeterde gezondheidssituatie hoeft u na een verblijf op Saba voor terugkeer naar Nederland geen coronabewijs te laten zien en hoeft u na thuiskomst niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Ook voor reizigers die terugkomen uit Saba geldt; test uzelf. Dit kan door een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Curaçao te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Saba

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Saba reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Saba een motorvoertuig wilt huren en/of besturen.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Saba. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Saba. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Saba kent weinig tot geen criminaliteit. Het is een veilig eiland met een kleine bevolkingsomvang. Het is een van de weinige Caribische eilanden waar de deuren van de auto’s en de huizen niet op slot hoeven. Dit betekent niet dat reizigers niet waakzaam moeten zijn.

Natuurgeweld

Op Saba kunnen van juni tot november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Saba, zie de volgende websites (informatie in het Engels):

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het verkeer op Saba is anders dan op de andere Caribische Eilanden en dan in het Europese deel van Nederland. De wegen zijn goed en robuust, maar door de vulkaan zijn de wegen op plekken smal en is er altijd een afgrond. De verkeersregels zijn over het algemeen vergelijkbaar met die in Europees Nederland.

Wees voorzichtig op de openbare weg. Er kunnen loslopende geiten rondlopen en er kunnen stenen van de bergen af vallen.

Het is gangbaar en veilig om op Saba te liften.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Saba op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze vertegenwoordiging voor Saba.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Saba en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer +599 416 37 37 voor de politie of +599 416 32 89 voor het ziekenhuis. Op Saba is alleen een verlengde huisartsenpost aanwezig. Voor noodhulp zal snel uitgeweken worden naar het grotere ziekenhuis op Sint Maarten met gebruik van de noodhelikopter. Als het te gecompliceerd is voor het ziekenhuis op Sint Maarten, dan zal er gevlogen moeten worden naar Bonaire, Aruba, Curaçao of Colombia of zelfs naar Nederland.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven