Reisadvies Saba | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-07-2021 | Nog steeds geldig op: 28-07-2021

De kleurcode voor Saba is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen, u moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen. U moet een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur voor vertrek kunnen laten zien, ook als u gevaccineerd bent. Ook moet u als reiziger uit Nederland bij aankomst op Saba in (thuis)quarantaine. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar Saba

 • Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u per e-mail kunt aanvragen via info@sabagov.nl.
 • Alle reizigers van 12 jaar of ouder moeten bij aankomst op Saba een negatieve NAAT(PCR)-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur oud. Dit moet ook als u gevaccineerd bent.
 • U moet 5 dagen in quarantaine en doet u op dag 5 een antigeentest. Dit geldt ook voor reizigers die (volledig) gevaccineerd zijn.
 • Lees verder in de rubriek ‘Coronavirus’. Daar vindt u alle andere inreisvoorwaarden en uitzonderingen.

Terugreis naar Nederland

 • U hoeft geen coronabewijs of negatieve NAAT(PCR)-test te laten zien.
 • U hoeft niet in (thuis)quarantaine.
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.
Kaart bij reisadvies Saba
Download 'Kaart bij reisadvies Saba' (PDF, 48 kB)

Coronavirus

Reizen naar Saba

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u per e-mail kunt aanvragen via info@sabagov.nl. Er gelden verschillende inreisregels voor reizigers uit zeer hoog risicogebied, hoog risicogebied en (zeer) laag risicogebied.

Nederland is voor Saba een zeer hoog risicogebied. 

Reizigers uit zeer hoog risicogebied

Alle reizigers van 12 jaar of ouder uit een zeer hoog risicogebied moeten bij aankomst op Saba een negatieve NAAT(PCR)-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur oud. Ook moet u 5 dagen in quarantaine en doet u op dag 5 een antigeentest. Dit geldt ook voor reizigers die (volledig) gevaccineerd zijn.

Reizigers uit hoog risicogebied

Als u uit een hoog risicogebied komt en volledig gevaccineerd bent, is deze quarantaine en test niet nodig. Wel laat u dan bij aankomst een negatieve NAAT-testuitslag zien en geldt een aangescherpt protocol voor 5 dagen. Dit protocol is terug te vinden op de Facebook pagina van de lokale overheid. Bent u niet (volledig) gevaccineerd en reist u vanuit een hoog risicogebied, dan moet u ook 5 dagen in quarantaine en doet u op dag 5 een antigeentest.

Reizigers uit (zeer) laag risicogebied

Voor reizigers uit (zeer) laag  risicogebieden geldt dat zij zonder quarantaine en test naar Saba kunnen reizen. Wel laat u dan bij aankomst een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag zien. Reizigers uit (zeer)  laag risicogebieden kunnen zonder test naar Saba reizen. Of een land zeer  laag-, laag-, hoog- risico, gemiddeld risico of laag zeer  hoog  risicogebied is, verandert continu en wordt regelmatig ge-updategeüpdatet door de lokale GGD. Deze informatie is terug te vinden op de Facebook pagina van de lokale overheid en op de website van het Bureau van Toerisme van Saba.

Uitzonderingen NAAT-test

Komt u uit onderstaande landen en reist u naar Saba? Dan hoeft u geen negatieve NAAT-test en geen negatieve sneltest te laten zien.

 • Anguilla
 • Antigua & Barbuda
 • Dominica
 • Grenada
 • Montserrat
 • Sint Eustatius

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op Saba te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Kijk voor meer informatie over actuele lokale maatregelen op de Facebook pagina van de lokale overheid van Saba.

Thuisquarantaine na aankomst in Nederland, negatieve NAAT (PCR)-test en sneltest

Bij terugkeer vanaf Saba in Nederland hoeft u niet in thuisquarantaine, hoeft u geen negatieve NAAT (PCR) test en geen negatieve sneltest te laten zien.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Curaçao te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Saba

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Saba reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Saba een motorvoertuig wilt huren en/of besturen.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Saba. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Saba. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Saba kent weinig tot geen criminaliteit. Het is een veilig eiland met een kleine bevolkingsomvang. Het is een van de weinige Caribische eilanden waar de deuren van de auto’s en de huizen niet op slot hoeven. Dit betekent niet dat reizigers niet waakzaam moeten zijn.

Natuurgeweld

Op Saba kunnen van juni tot november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over  de weersomstandigheden op Saba, zie de volgende websites (informatie in het Engels):

KNMI Weather Saba & Sint Eustatius

Severe Weather Information Centre

National Hurricane Center

Tropical Storm Risk

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Het verkeer op Saba is anders dan op de andere Caribische Eilanden en dan in het Europese deel van Nederland. De wegen zijn goed en robuust, maar door de vulkaan zijn de wegen op plekken smal en is er altijd een afgrond. De verkeersregels zijn over het algemeen vergelijkbaar met die in Europees Nederland.

Wees voorzichtig op de openbare weg. Er kunnen loslopende geiten rondlopen en er kunnen stenen van de bergen af vallen.

Het is gangbaar en veilig om op Saba te liften.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Saba op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze vertegenwoordiging voor Saba.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Saba en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer +599 416 37 37 voor de politie of +599 416 32 89 voor het ziekenhuis. Op Saba is alleen een verlengde huisartsenpost aanwezig. Voor noodhulp zal snel uitgeweken worden naar het grotere ziekenhuis op Sint Maarten met gebruik van de noodhelikopter. Als het te gecompliceerd is voor het ziekenhuis op Sint Maarten, dan zal er gevlogen moeten worden naar Bonaire, Aruba, Curaçao of Colombia of zelfs naar Nederland.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven