Reisadvies Niger | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-10-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubrieken ‘Algemeen’, ‘Onveilige gebieden’ en ‘Criminaliteit’ zijn bijgewerkt.

Kaart bij reisadvies Niger
Download 'Kaart bij reisadvies Niger' (PDF, 381 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bamako (Mali), het Nederlandse ambassadekantoor in Niamey, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Noodtoestand

In de provincies Tillaberi, Tahoua en Diffa geldt de noodtoestand. De noodtoestand houdt in dat bepaalde vrijheden worden ingetrokken. Er kan bijvoorbeeld een avondklok worden ingesteld. Sommige markten kunnen gesloten zijn. Ook is rijden met motor of bromfiets verboden. Deze voertuigen worden vaak door terroristen gebruikt.

In de provincies Tillaberi, Tahoua en Diffa bestaat een risico op ontvoering.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Niger kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vooral in de hoofdstad Niamey. Vermijd daarom demonstraties. De demonstraties hebben te maken met de politieke spanningen, de grote werkeloosheid in het land en het duurder worden van kosten van levensonderhoud.

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Niamey is druk, chaotisch en daardoor relatief onveilig. Houd rekening met gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers. De straat- en wegverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis niet na zonsondergang.

De verkeerspolitie is over het algemeen correct en vriendelijk. Zorg dat uw (auto) papieren in orde zijn.

In het regenseizoen (mei-september) kunnen niet geasfalteerde wegen moeilijk begaanbaar zijn. Een auto met vierwielaandrijving is dan noodzakelijk.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Niger

Er is geen Nederlandse ambassade in Niger. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali.

In een noodgeval kunt u terecht bij het Nederlandse ambassadekantoor in Niamey.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Niamey.

Consulaire hulp is niet in alle regio’s altijd mogelijk. Dat komt door de slechte veiligheidssituatie in het land. En ook door het beperkt aantal goede wegen en de grote omvang van het land.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

De Sahara in Niger is groot. De provincie Agadez is bijvoorbeeld even groot als Frankrijk. Er zijn aanwijzingen dat gewapende groepen en terroristische bewegingen vanuit de provincie Agadez opereren.

Niet reizen

Reis niet naar het noordelijke deel van de provincies Tillaberi, Tahoua en Zinder. Reis ook niet naar de provincies Agadez en Diffa (zie kaart).

Grensgebied met Nigeria

Reis in de provincies Zinder en Maradi niet naar het grensgebied met Nigeria. De islamitische terreurgroep Boko Haram pleegt vanuit Nigeria aanvallen in Niger.

Weg van Zinder naar Agadez

Reis niet over de weg van Zinder naar Agadez. Dit heeft te maken met het risico op berovingen en ontvoeringen.

Overige gebieden

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de overige gebieden in Niger (zie kaart). Reist u met een auto? Informeer u van tevoren over de veiligheidssituatie ter plaatse. Neem gidsen, een chauffeur en als het mogelijk is een gewapende escorte mee. Rijd bij voorkeur in konvooi. Zorg dat uw auto in orde is. Neem voldoende brandstof, reserve-onderdelen en GPS/communicatie middelen mee. Neem ook voldoende (drink)water mee.

Naar boven

Criminaliteit

In Niger is gewelddadige criminaliteit. Houd rekening met gewapende berovingen en overvallen. In de hoofdstad Niamey komt relatief weinig criminaliteit voor. Houd daar wel rekening met berovingen en zakkenrollerij. 

Er is een risico op berovingen en gewapende overvallen op de grote hoofdwegen door het hele land, vooral ’s nachts.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
 • wees ook overdag op uw hoede;  
 • houd autodeuren altijd op slot en de ramen van uw auto gesloten;
 • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • laat telefoons, satelliettelefoons en laptops zoveel mogelijk uit het zicht;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

Door de slechte veiligheidssituatie in het noordoosten van buurland Mali en ten zuiden van Libië is er een risico op terroristische aanslagen in Niger. Ook is er risico op ontvoeringen van westerlingen vooral in de grensregio’s met Mali.

Verschillende terroristische groepen zijn actief in Niger. Bijvoorbeeld AQMI (Al Qaeda in de Islamitische Maghreb). Vanuit het noorden van Nigeria werkt de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra, markten, restaurants en hotels.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

In Niger is de bevolking voor het grootste deel islamitisch. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich kleedt.

Voor vrouwen betekent dit:

 • draag losse kleding die de lichaamsvormen verhullen;
 • bedek armen en benen. Draag dus geen korte rokken en jurken of korte mouwen;
 • draag geen open schoenen.

Voor mannen zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Niger. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

De medische zorg in Niger is slecht. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Niger kunt u krijgen bij de ambassade van Niger in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Zonder gele koorts vaccinatie komt u het land niet in. U heeft een vaccinatieboekje nodig met bewijs van een geldige gele koorts vaccinatie.

Naar boven

Tips van de ambassade

In grote hotels wordt de Visa creditcard geaccepteerd. Met uw Visa-card kunt u ook geld pinnen. In de hoofdstad Niamey kan ook met de gewone Nederlandse bankpas worden gepind bij bepaalde banken, bijvoorbeeld Ecobank. Op het platteland in Niger zijn geen pinautomaten. Zorg daarom dat u een redelijke voorraad cash geld meeneemt.

Geldtransacties via Western Union werken over het algemeen goed.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven