Reisadvies Bonaire | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-01-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2021

Reizen is een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Nu er in Nederland een lockdown is, geldt voor het reisadvies voor Bonaire de kleur ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als u terugkomt vanuit Bonaire hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan en hoeft u geen negatieve PCR-test te overleggen. Let op: voor reizen naar Bonaire moet u een negatieve PCR-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, zie de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Bonaire
Download 'Kaart bij reisadvies Bonaire' (PDF, 204 kB)

Reischecklist Bonaire

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Bonaire reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Bonaire een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op Bonaire een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bonaire. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Bonaire. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of  in uw (huur)auto. Let ook op tijdens het bezoeken van (toeristische) locaties.

Natuurgeweld

Bonaire ligt buiten het orkaangebied. Toch kunnen ook op Bonaire van juni tot en met november tropische stormen of zelfs orkanen voorkomen. Volg het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over  de weersomstandigheden op Bonaire, zie de volgende websites:

Naar boven

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Bonaire op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine na aankomst in Nederland en negatieve PCR-test

Bij terugkeer vanaf Bonaire in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine en hoeft u geen negatieve PCR-test te overleggen.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Inreisbeperkingen

Reizigers van 13 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien. Deze test moet maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen. Wie geen negatief testresultaat kan laten zien bij aankomst, moet conform de noodverordening van het Openbaar Lichaam Bonaire direct 14 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie.

Uitzonderingen

Komt u uit onderstaande landen? Dan hoeft u geen negatieve PCR-test te overleggen.

 • Australië
 • China
 • IJsland
 • Japan
 • Nieuw-Zeeland
 • Rwanda
 • Singapore
 • Thailand
 • Zuid-Korea

Verplichte gezondheidsverklaring

Reizigers naar Bonaire zijn verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 48 uur voor vertrek. Bij aankomst moet u het formulier (geprint of een digitale kopie op uw telefoon) kunnen tonen aan een medewerker Publieke Gezondheid als daarnaar gevraagd wordt.

Download de gezondheidsverklaring:

Reizigers uit Aruba, Sint Maarten en Curaçao

Reizigers die vanuit Aruba, Sint Maarten en Curaçao naar Bonaire reizen, moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien. Deze test moet maximaal 72 uur voor aankomst zijn gedaan. Wie geen negatief testresultaat kan laten zien bij aankomst, moet conform de noodverordening van het Openbaar Lichaam Bonaire direct 10 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie. Ook zijn zij verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 48 uur voor vertrek. Bij aankomst moet u het formulier (geprint of een digitale kopie op uw telefoon) kunnen tonen aan een medewerker Publieke Gezondheid als daarnaar gevraagd wordt.

Reizigers uit Saba en Sint Eustatius

Reizigers die vanuit Saba en Sint Eustatius naar Bonaire reizen hoeven geen negatieve PCR test overleggen. Wel zijn zij verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 48 uur voor vertrek. Bij aankomst moet u het formulier (geprint of een digitale kopie op uw telefoon) kunnen tonen aan een medewerker Publieke Gezondheid als daarnaar gevraagd wordt.

Voor alle inwoners en bezoekers geldt:

 • Houdt u aan de sociale afstand, de hygiënemaatregelen en vermijd drukte
 • Iedereen die zich niet goed voelt en symptomen heeft van COVID-19, moet in zijn accommodatie blijven en bellen met de afdeling Publieke Gezondheid op nummer 0800-0800. Deze afdeling bepaalt of een test nodig is. Totdat de testuitslag bekend is, moet u op uw kamer blijven.
 • Toeristen van buiten Caribisch Nederland hebben een geldige verzekering nodig, zodat zij gedekt zijn tegen extra medische kosten op Bonaire.

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) op Bonaire te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Voor informatie over de lokale maatregelen en de nieuwe ontwikkelingen van COVID-19, kunt u terecht bij de lokale (overheids) kanalen: de website BonaireCrisis of de Facebook pagina van de lokale overheid van Bonaire.

U kunt ook bellen naar: 0800-0800 (lokaal nummer).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Curaçao te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips voor Bonaire.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen)

Het is veilig op Bonaire. Iedereen wordt geaccepteerd. Er zijn geen specifieke uitgaangelegenheden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Bonaire en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911. Als u moet spoed een decompressietank nodig heeft bel dan 133.

Voor algemene vragen:

 • Politie Centrale: +5997178000
 • Politie Tiplijn: +5997177251
 • Ambulance: 912
 • Brandweer: 919
 • Kustwacht: 913
 • Ziekenhuis: +5997178900

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven