Reisadvies Bonaire | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Er zijn nieuwe maatregelen voor het reizen naar Bonaire. Volledig gevaccineerde reizigers kunnen óf een negatieve uitslag van een PCR-test van 48 uur voor vertrek laten zien óf een negatieve uitslag van een antigeentest van 24 uur voor vertrek. Niet (volledig) gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur voor vertrek kunnen laten zien. Het reisadvies voor Bonaire is geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode van het reisadvies voor Bonaire is geel. U kunt reizen naar Bonaire. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland.
 • Naar Bonaire? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Bonaire
Download 'Kaart bij reisadvies Bonaire' (PDF, 205 kB)

Coronavirus

U kunt met uw digitale coronabewijs (DCC) naar Bonaire reizen. Print voor de zekerheid ook uw testbewijs uit en neem deze mee op papier.

Reizen naar Bonaire

Nederland is voor Bonaire een hoogrisicogebied.

 • Reizigers naar Bonaire zijn verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 12 tot 24 uur voor vertrek. Bij aankomst moet u het formulier (geprint of een digitale kopie op uw telefoon) kunnen laten zien.
 • Bent u volledig gevaccineerd? Dan moet u óf een negatieve uitslag van een PCR-test van 48 uur voor vertrek óf een negatieve uitslag van een antigeentest van 24 uur voor vertrek kunnen laten zien.
 • Bent u niet (volledig) gevaccineerd?  Dan moet u een negatieve PCR-test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen.
 • De PCR-test is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar.
 • Het herstel van Covid-19 moet de reiziger aantonen door een herstelbewijs waaruit blijkt dat en wanneer een Covid-19 besmetting is vastgesteld.
 • Wie geen negatief testresultaat kan laten zien bij aankomst, moet direct 10 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie.
 • Reizigers van buiten Caribisch Nederland hebben een geldige verzekering nodig, zodat zij gedekt zijn tegen extra medische kosten op Bonaire.

Meer informatie over reizen naar Bonaire, als ook welke landen op zeer laag risico, laag risico, hoog risico of zeer hoog risico staan, kunt u vinden op de website van de lokale overheid.

Verplichte gezondheidsverklaring

Reizigers naar Bonaire zijn verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur tussen 24 en 12 uur voor vertrek. Bij aankomst moet u het formulier (geprint of een digitale kopie op uw telefoon) kunnen laten zien aan een medewerker Publieke Gezondheid als daarnaar gevraagd wordt.

Download de gezondheidsverklaring:

Toeristen van buiten Caribisch Nederland hebben een geldige verzekering nodig, zodat zij gedekt zijn tegen extra medische kosten op Bonaire.

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op Bonaire te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Voor alle inwoners en bezoekers geldt:

 • Houd u aan de sociale afstand, de hygiënemaatregelen en vermijd drukte.
 • Iedereen die zich niet goed voelt en symptomen heeft van COVID-19, moet in zijn accommodatie blijven en bellen met de afdeling Publieke Gezondheid op nummer 0800-0800. Deze afdeling bepaalt of een test nodig is. Totdat de testuitslag bekend is, moet u op uw kamer blijven.

Voor informatie over de actuele lokale maatregelen en de nieuwe ontwikkelingen van COVID-19, kunt u terecht bij de lokale (overheids)kanalen: de website BonaireCrisis of de Facebookpagina van de lokale overheid van Bonaire.

U kunt ook bellen naar: 0800-0800 (lokaal nummer).

Terugreis naar Nederland

Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Bonaire te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Bonaire

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Bonaire reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bonaire. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Bonaire. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees alert en geef dieven geen makkelijke aanleiding. Laat geen waardevolle spullen in het zicht achter in uw appartement of  in uw (huur)auto. Let ook op tijdens het bezoeken van (toeristische) locaties.

Natuurgeweld

Bonaire ligt buiten het orkaangebied. Toch kunnen ook op Bonaire van juni tot en met november tropische stormen of zelfs orkanen voorkomen. Volg het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie.

Voor actuele informatie over  de weersomstandigheden op Bonaire, zie de volgende websites:

Bent u op het eiland en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Bonaire op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips voor Bonaire.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen)

Het is veilig op Bonaire. Iedereen wordt geaccepteerd. Er zijn geen specifieke uitgaansgelegenheden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Bonaire en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911. Als u moet spoed een decompressietank nodig heeft bel dan 133.

Voor algemene vragen:

 • Politie Centrale: +5997178000
 • Politie Tiplijn: +5997177251
 • Ambulance: 912
 • Brandweer: 919
 • Kustwacht: 913
 • Ziekenhuis: +5997178900

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven