NederlandWereldwijd

Geboorte aangeven en kind erkennen in de Verenigde Arabische Emiraten

Wordt uw kind in de Verenigde Arabische Emiraten geboren? Dan moet u de geboorte aangeven in de Verenigde Arabische Emiraten. Als u in Nederland woont, dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. Het is niet mogelijk om een kind te erkennen in de Verenigde Arabische Emiraten, maar wel in Nederland.

Geboorte aangeven

U moet de geboorte van uw kind altijd in het geboorteland aangeven. Hoe u de geboorteaangifte doet, verschilt per land. Woont u in Nederland en wordt uw kind buiten Nederland geboren? Dan moet u de geboorte ook aangeven in Nederland.

Andere bijzonderheden

Met een gelegaliseerde geboorteakte uit de Verenigde Arabische Emiraten kunt u direct een reisdocument aanvragen voor uw kind. De geboorteakte maakt geen onderscheid tussen een voor- en achternaam zoals in Nederland. Er is sprake van een namenreeks. De namenreeks wordt in het Nederlandse reisdocument volledig als achternaam overgenomen. De voornamen worden dus niet apart vermeld. 

De houderpagina van het paspoort komt er als volgt uit te zien:
Geslachtsnaam: de namenreeks die op de geboorteakte in de VAE staat
Voornaam: ---

Let op: Vanaf 1 januari 2024 kan uw kind zowel uw achternaam als die van uw partner krijgen. Ook als uw kind in het buitenland wordt geboren. Wilt u uw kind een gecombineerde achternaam geven, maar kan dit niet in het land waar u woont? Ga dan naar een gemeente in Nederland om de naamskeuze vast te leggen. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Lees meer op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? op Rijksoverheid.nl.

Kind erkennen

Het is niet mogelijk om een kind te erkennen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.