NederlandWereldwijd

Geboorte aangeven en kind erkennen in het buitenland

Wordt uw kind geboren in het buitenland? Dan moet u de geboorte aangeven in het geboorteland. Hoe u dat doet, verschilt per land. Als u in Nederland woont, dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. Een kind erkennen kan meestal in het geboorteland, maar ook in Nederland.

Geboorte aangeven

U moet de geboorte van uw kind altijd in het geboorteland aangeven. Hoe u de geboorteaangifte doet, verschilt per land. Woont u in Nederland en wordt uw kind buiten Nederland geboren? Dan moet u de geboorte ook aangeven in Nederland.

Let op: Vanaf 1 januari 2024 kan uw kind zowel uw achternaam als die van uw partner krijgen. Ook als uw kind in het buitenland wordt geboren. Wilt u uw kind een gecombineerde achternaam geven, maar kan dit niet in het land waar u woont? Ga dan naar een gemeente in Nederland om de naamskeuze vast te leggen. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Lees meer op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? op Rijksoverheid.nl.

Kind erkennen

Krijgt u een kind, maar bent u niet getrouwd? Dan is de vader voor de wet niet automatisch de vader. Als vader moet u uw kind dan eerst erkennen. Hiermee verklaart u dat u de ouder bent van uw kind. Anders kunt u biologisch de vader zijn, maar bent u dat juridisch gezien niet. Een kind erkennen kan meestal in het geboorteland, maar ook in Nederland. De regels over het erkennen van een kind verschillen per land.

Let op: Bent u getrouwd en krijgt u samen een kind? Dan is het niet nodig om uw kind te erkennen.

Let op: Wilt u iets regelen voor uw kind? Dan heeft u misschien de geboorteakte nodig of een bewijs van erkenning.

Ook nuttig

Lees meer als u een kind krijgt buiten Nederland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.