NederlandWereldwijd

Veelgestelde vragen over de situatie in Oekraïne

Het reisadvies voor het hele land is rood. Verblijft u in Oekraïne? Verlaat het land op eigen gelegenheid als dit veilig kan. Kan dit niet? Zoek dan een veilige plaats. Er is geen consulaire dienstverlening meer in Oekraïne.

Het reisadvies voor Oekraïne is rood.

Algemene vragen / contact

Het belangrijkste is: laat aan de ambassade weten dat u in Oekraïne bent en hoe we u kunnen bereiken.

Meld u aan voor de Informatieservice van Buitenlandse Zaken als u nog in Oekraïne verblijft (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.

U kunt ook de Reisapp downloaden en Oekraïne favoriet maken. U ontvangt dan een bericht als het reisadvies wijzigt.

Volg @247BZ op X voor updates over de reisadviezen.

Voor zover bekend werken internet en telefonie nog steeds in Oekraïne. Wij adviseren u om te blijven proberen contact te krijgen met uw familie.

Het ministerie is dag en nacht telefonisch te bereiken op +31 247 247 247. Vragen kunt u ook stellen via WhatsApp op nummer +316 8238 7796.

Wij kunnen alleen iets doen voor familieleden met de Nederlandse nationaliteit.

Het belangrijkste is: zorg ervoor dat uw familieleden aan de ambassade laten weten dat ze in Oekraïne zijn en hoe we hen kunnen bereiken. Zij kunnen dit doen via de Informatieservice Buitenlandse Zaken

Ze kunnen ook de Reisapp downloaden en Oekraïne favoriet maken. Ze ontvangen dan een bericht als het reisadvies wijzigt.

Ons advies is om Oekraïne zo snel mogelijk op eigen gelegenheid te verlaten als dit veilig kan. Kan dit niet? Zoek dan een veilige plaats.

Zorg dat u alle noodzakelijke documenten heeft. Denk ook aan buitenlandse valuta (euro’s/dollars).

Reist u met eigen vervoer? Zorg dan voor voldoende dekens, eten en drinken en brandstof. Het kan druk zijn aan de grens, waardoor er lange wachttijden kunnen ontstaan.

Denk ook aan een papieren kaart van het land en de groene kaart die u nodig heeft om met de auto de grens over te komen.

Bekijk ook de checklist Wat moet ik doen in een crisissituatie?.

U kunt uw actie aanmelden door een e-mail te sturen naar het centrale meldpunt van de Poolse overheid: internationalaidUA@msz.gov.pl.

Reizen en reisdocumenten

U kunt een noodpaspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Kyiv (Kiev). Stuur een e-mail naar kie-ca@minbuza.nl. De ambassade laat u weten welke documenten u nodig heeft voor uw aanvraag.

Als u in het bezit bent van een biometrisch paspoort, dan kunt u zonder visum naar Nederland reizen. Oekraïense burgers met een biometrisch paspoort kunnen 90 dagen in de Schengenregio verblijven.

Heeft u geen biometrisch paspoort? Dan bent u visumplichtig. U kunt op dit moment geen Schengenvisum aanvragen bij de Nederlandse ambassade of VFS Global in Kyiv. 

Als zij in het bezit zijn van een Oekraïens biometrisch paspoort dan hebben zij geen visum nodig. Oekraïense burgers met een biometrisch paspoort kunnen 90 dagen in de Schengenregio verblijven.

U kunt uw visum kort verblijf of vrije termijn verlengen als u langer in Nederland wilt blijven. Verlengen kan met maximaal 90 dagen, tot een totaal van 180 dagen. Dit kan ook als uw visum of vrije termijn al verlopen is. Meer informatie vindt u op de website van de IND.

Wilt u uw huisdier meenemen naar Nederland? Op de website van de NVWA vindt u meer informatie.

U kunt een noodpaspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Kyiv. Stuur een e-mail naar kie-ca@minbuza.nl. De ambassade laat u weten welke documenten u nodig heeft voor uw aanvraag.

Als u een biometrisch Oekraïens paspoort heeft kunt u visumvrij reizen. Als u geen biometrisch Oekraïens paspoort heeft, bent u visumplichtig. Er kan op dit moment geen visum worden aangevraagd in Oekraïne.

Lees meer over de opvang in Nederland op de website van Rijksoverheid.nl.

Met een geldige Nederlandse verblijfsvergunning mag u maximaal 90 dagen per 180 in alle landen van het Schengengebied zijn. Zie ook: Reizen in het Schengengebied met een verblijfsvergunning of visum (ind.nl)

Mvv en inburgeringsexamen

Heeft u in Oekraïne een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aangevraagd? Of heeft uw referent dit voor u gedaan in Nederland? U hoeft tijdelijk geen mvv op te halen bij de Nederlandse ambassade als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft een positieve beslissing gekregen op uw mvv-aanvraag.
  • U bent in Nederland met een visum kort verblijf of in de vrije termijn.

Kijk voor meer informatie op de website van de IND

Wilt u in een ander land uw mvv ophalen? Dan moet u toestemming vragen aan de IND. Bel daarom eerst uw contactpersoon bij de IND. Het telefoonnummer staat in de brief van de IND waarin staat dat uw mvv is goedgekeurd. Kijk voor meer informatie op de website van de IND.

Dat kan alleen als er op de ambassade of het consulaat-generaal in dat land een inburgeringsexamen gedaan kan worden. En als er genoeg plek is.

Neem contact op met de ambassade of het consulaat-generaal om te informeren naar de mogelijkheden. Meer informatie over inburgeringsexamen.

Een mvv-aanvraag voor een partner dient u in bij de IND. Dit kunt u ook online doen. Meer informatie vindt u op de pagina Partner: procedure (ind.nl). Nadat de IND de mvv-aanvraag heeft goedgekeurd, maakt u een afspraak met een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in de regio voor het verkrijgen van de mvv.