NederlandWereldwijd

Hoe regel ik mijn zorgverzekering via het CAK?

Woont u in een verdragsland en ontvangt u binnenkort een pensioen of uitkering uit Nederland? Of gaat u emigreren en ontvangt u een pensioen of uitkering uit Nederland? Dan bent u verplicht om uw zorgverzekering te regelen via het CAK.

De zorgverzekering via het CAK wordt ook wel de buitenlandregeling genoemd.

Aanmelden voor buitenlandregeling

Als u al in het buitenland woont

Regel uw zorgverzekering via het CAK met de volgende stappen:

  1. Controleer of de buitenlandregeling voor u geldt.
  2. Vraag een S1-formulier aan bij het CAK, waarmee u zich kunt u aanmelden.

Als u nog naar het buitenland gaat verhuizen

Regel uw zorgverzekering via het CAK met de volgende stappen:

  1. Geef aan uw uitkerings- of pensioeninstantie door dat u gaat verhuizen naar het buitenland. Het kan zijn dat u uw recht op uitkering of pensioen niet houdt. Uw uitkerings- of pensioeninstantie kan u daarover meer vertellen.
  2. Geef uw verhuisdatum door aan uw zorgverzekeraar. Doe dat bij voorkeur 2 maanden voor vertrek om dubbele kosten te voorkomen.
  3. Vraag een S1-formulier aan bij het CAK, waarmee u zich kunt u aanmelden.

Na de aanvraag

Het CAK beoordeelt op basis van uw aanvraag of de buitenlandregeling inderdaad voor u geldt. Als dat het geval is, stuurt het CAK u een S1-formulier toe. Met dit formulier kunt u zich inschrijven bij een zorgverzekeraar in uw woonland. De aanmelding bij het CAK duurt maximaal 4 weken.

Betaling van de bijdrage

Voor de zorgverzekering via het CAK betaalt u een zogenoemde verdragsbijdrage. Uw pensioenfonds of uitkeringsinstantie trekt de bijdrage in de meeste gevallen automatisch af van uw pensioen of uitkering. U hoeft de bijdrage niet zelf over te maken.

De hoogte van de bijdrage hangt af van uw inkomen en waar u woont. Op de website van het CAK kunt u inschatten hoe hoog uw verdragsbijdrage is door uw gegevens in te vullen.

Lees meer over de bijdrage aan het CAK

Zorgverzekering voor gezinsleden die meeverhuizen

Hebben uw gezinsleden die meeverhuizen zelf ook een pensioen of uitkering? Dan moeten zij ook een S1-formulier aanvragen.

Hebben zij zelf geen pensioen of uitkering? Vul dan hun namen in op uw aanvraagformulier. Het ziekenfonds in uw woonland bepaalt dan of zij kunnen worden meeverzekerd op uw zorgverzekering.

Als uw gezinsleden in het buitenland wonen, maar in Nederland werken, dan moeten zij hun Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Voor de inschrijving bij een ziekenfonds in uw woonland hebben ze een S1-formulier nodig. Dat formulier vragen zij aan bij hun Nederlandse zorgverzekeraar.

Wat is de dekking van de zorgverzekering via het CAK?

De dekking van de zorgverzekering via het CAK verschilt per land. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar in uw woonland.

Geldt de buitenlandregeling niet voor u?

Geldt de buitenlandregeling niet voor u? Sluit dan zelf een ziektekostenverzekering af in het land waar u gaat wonen.

Hoe regel ik zelf een zorgverzekering in het buitenland?

Verhuist u binnenkort naar het buitenland?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.

Ook nuttig