NederlandWereldwijd

Heb ik een visum nodig voor een overstap op een luchthaven in Nederland?

Maakt u een tussenstop of wisselt u van vliegtuig op een Nederlandse luchthaven? Controleer dan of u een visum nodig heeft. Dat hangt af van uw nationaliteit en bestemming.

Visum nodig?

U maakt een overstap op een Nederlandse luchthaven als:

 • u wisselt van vliegtuig op weg naar uw volgende bestemming, zonder de internationale transitzone te verlaten. U gaat dus niet langs de paspoortcontrole.
 • uw vliegtuig een tussenstop maakt. En u in het vliegtuig of in de internationale transitzone wacht tot uw vliegtuig vertrekt naar uw volgende bestemming. 

Geldt 1 van de situaties voor u? Dan heeft u misschien een luchthaventransitvisum nodig voor uw overstap. Dat hangt af van uw nationaliteit en bestemming. Beantwoord een aantal vragen om erachter te komen wat voor u geldt.

Bent u familie van iemand met de nationaliteit van een land in de EU/EER of van Zwitserland? Dan heeft u misschien geen luchthaventransitvisum nodig. Controleer hieronder of u aan de voorwaarden voor familieleden voldoet. 

Wat zijn de 3 voorwaarden voor familieleden?

 1. U bent familie van iemand met de nationaliteit van een land in de EU/EER (niet Nederland) of van Zwitserland. En u kunt dit bewijzen met een geboorteakte of een huwelijksakte (gelegaliseerd indien nodig). Een familielid is in dit geval: echtgenoot, geregistreerd partner, ouder of stiefouder, grootouder of stiefgrootouder, kind of stiefkind en kleinkind of stiefkleinkind.
 2. U reist naar of met dit familielid.
  of;
  U heeft een geldig visum of geldige verblijfsvergunning als familielid van een burger van de EU. En dit visum of deze vergunning is afgegeven door een EU/EER-land of Zwitserland.
 3. U heeft een geldig visum of een geldige verblijfsvergunning voor uw eindbestemming.

Als u aan de voorwaarden voldoet

Als u aan alle 3 de voorwaarden voldoet, heeft u geen luchthaventransitvisum nodig voor uw overstap in Nederland. U moet wel een aantal documenten laten zien. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u welke documenten u nodig heeft voor uw overstap in Nederland.

Als u (mogelijk) niet aan de voorwaarden voldoet

Weet u niet zeker of u aan de voorwaarden voldoet? Of kunt u dit niet aantonen? Vraag dan een luchthaventransitvisum aan voor uw overstap in Nederland.

Bent u familie van een Nederlander? En woont/woonde u samen met uw Nederlandse familielid in een ander EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan heeft u misschien geen luchthaventransitvisum nodig. Kies uw situatie en check of u aan de voorwaarden voldoet:

U woont/woonde met uw Nederlandse familielid in een ander EU/EER-land of in Zwitserland

U heeft geen luchthaventransitvisum nodig als u aan de volgende 5 voorwaarden voldoet:

 1. U bent familie van iemand met de Nederlandse nationaliteit. En u kunt dit bewijzen met een geboorteakte of een huwelijksakte. Een familielid is in dit geval: echtgenoot, geregistreerd partner, ouder of stiefouder, grootouder of stiefgrootouder, kind of stiefkind en kleinkind of stiefkleinkind. Bent u een ander familielid, bijvoorbeeld een oom, tante, neef of nicht? Kijk op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u in aanmerking komt.
 2. U woont/woonde minimaal 3 maanden achter elkaar in het andere EU/EER-land of Zwitserland met uw Nederlandse familielid.
 3. U en uw Nederlandse familielid wonen/woonden volgens het EU-recht in dat EU/EER-land of in Zwitserland. Uw Nederlandse familielid is/was daar bijvoorbeeld geregistreerd als EU-burger. Zelf heeft/had u daar een verblijfsdocument als familielid van een EU-burger. Heeft u geen verblijfsdocument meer? Dan moet u met of naar uw Nederlandse familielid reizen.  
 4. Na het verblijf in het EU/EER-land of Zwitserland met uw Nederlandse familielid bent u niet langer dan 6 maanden buiten de EU geweest.
 5. U heeft een geldig visum of een geldige verblijfsvergunning voor uw eindbestemming.

Als u aan alle 5 voorwaarden voldoet, heeft u geen luchthaventransitvisum nodig voor uw overstap in Nederland. U moet wel een aantal documenten laten zien. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u welke documenten u nodig heeft voor uw overstap in Nederland.

Weet u niet zeker of u aan de voorwaarden voldoet? Of kunt u dit niet aantonen? Vraag dan een luchthaventransitvisum aan voor uw overstap in Nederland.

U woonde met uw Nederlandse familielid in het Verenigd Koninkrijk

Woonde u voor 1 januari 2021 met uw Nederlandse familielid samen in het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan geldt het terugtrekkingsakkoord Brexit voor u. Dat betekent dat u geen luchthaventransitvisum nodig heeft als u aan de volgende 5 voorwaarden voldoet:

 1. U en uw Nederlandse familielid hadden op of voor 31 december 2020 een familieband. Die familieband bestaat nog steeds. En u kunt dit bewijzen met een geboorteakte of een huwelijksakte. Een familielid is in dit geval: echtgenoot, geregistreerd partner, ouder of stiefouder, grootouder of stiefgrootouder, kind of stiefkind en kleinkind of stiefkleinkind. Bent u een ander familielid, bijvoorbeeld een oom, tante, neef of nicht? Kijk op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u in aanmerking komt.
 2. Uw Nederlandse familielid is voor of op 31 december 2020 in het VK gaan wonen.
 3. U en uw Nederlandse familielid woonden minimaal 3 maanden achter elkaar in het VK.
 4. U en uw Nederlandse familielid woonden volgens het EU-recht in het VK. Uw Nederlandse familielid was daar bijvoorbeeld geregistreerd als EU-burger. Zelf had u daar een verblijfsdocument als familielid van een EU-burger. Heeft u geen verblijfsdocument meer? Dan moet u met of naar uw Nederlandse familielid reizen.
 5. U heeft een geldig visum of een geldige verblijfsvergunning voor uw eindbestemming.

Als u aan alle 5 voorwaarden voldoet, heeft u geen luchthaventransitvisum nodig voor uw overstap in Nederland. U moet wel een aantal documenten laten zien. Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u welke documenten u nodig heeft voor uw overstap in Nederland.

Weet u niet zeker of u aan de voorwaarden voldoet? Of kunt u dit niet aantonen? Vraag dan een luchthaventransitvisum aan voor uw overstap in Nederland.

Woont u in het Verenigd Koninkrijk (VK)? En maakt u een overstap op een Nederlandse luchthaven vanuit of naar het VK? Door Brexit heeft u in sommige situaties een visum nodig.

Check of u een visum nodig heeft als inwoner van het VK

Geen overstap?

Maakt u geen overstap omdat u de internationale transitzone verlaat? Controleer dan of u een Schengenvisum nodig heeft.

Check of u een Schengenvisum nodig heeft

Geen visum nodig?

U heeft wel andere documenten nodig voor uw reis naar Nederland. 

Check wat u nodig heeft om naar Nederland te reizen

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.

Neem contact op met ons

Ook nuttig

Luchthaventransitvisum aanvragen

Alles over overstappen op een Nederlandse luchthaven