NederlandWereldwijd

Mijn verblijfsvergunning voor Nederland is (bijna) verlopen in het buitenland. Wat nu?

Verloopt uw verblijfsvergunning voor Nederland (bijna) terwijl u in het buitenland bent? Volg de stappen om te zien wat u moet doen.

Let op: Bent u in Nederland en gaat u binnenkort op reis? En verloopt uw verblijfsvergunning tijdens die reis? Dan is uw situatie anders. Lees op IND.nl wat u moet doen als uw verblijfsvergunning verloopt en u nu in Nederland bent.

Stap 1: Verleng of vernieuw uw verblijfsvergunning

Kijk op uw verblijfsvergunning (het pasje) of u een verblijfsvergunning heeft voor bepaalde tijd (type I of III) of voor onbepaalde tijd (type II of IV). Kies daarna uw situatie om te zien of u uw verblijfsvergunning moet verlengen of vernieuwen.

Is uw verblijfsvergunning voor bepaalde tijd verlopen? Vraag aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om uw verblijfsvergunning te verlengen. Op de website van de IND leest u hoe u dat doet en wat de voorwaarden zijn.

Lees hoe u uw verblijfsvergunning voor bepaalde tijd verlengt

De aanvraag duurt maximaal 90 dagen. Controleer bij stap 2 of u een visum nodig heeft om naar Nederland te reizen. 

Let op: U kunt de aanvraag niet zelf doen als u student, kennismigrant of wetenschappelijk onderzoeker bent. Uw onderwijsinstelling of werkgever moet de IND vragen om uw verblijfsvergunning te verlengen.

Op een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd staat ook een vervaldatum. Zorg dat u het document voor die datum vernieuwt. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig omdat organisaties ernaar kunnen vragen. Zoals banken, hypotheekverstrekkers, telefoonproviders of rijscholen.

Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leest u hoe u uw verblijfsvergunning vernieuwt en wat de voorwaarden zijn. U kunt de aanvraag in het buitenland doen of als u terug bent in Nederland.

Lees hoe u uw verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd vernieuwt

Stap 2: Check of u visumplichtig bent 

U bent visumplichtig als u de nationaliteit heeft van een land in de lijst met visumplichtige landen. Bekijk daarom eerst de lijst met visumplichtige landen. Kies daarna uw situatie om te zien wat u moet doen.

A

Afghanistan
Algerije 
Angola 
Armenië
Azerbeidzjan 

B

Bahrein 
Bangladesh
Belarus 
Belize 
Benin
Bhutan 
Bolivia 
Bosnië en Herzegovina (behalve als u een biometrisch paspoort heeft)
Botswana 
Burkina Faso 
Burundi 

C

Cambodja
Centraal Afrikaanse Republiek
China 
Comoren
Congo, Democratische Republiek
Congo, de Republiek
Cuba 

D

Djibouti 
Dominicaanse Republiek 

E

Ecuador
Egypte
Equatoriaal-Guinea
Eritrea
Eswatini
Ethiopië

F

Fiji 
Filipijnen

G

Gabon
Gambia
Ghana
Guinee
Guinee-Bissau
Guyana

H

Haïti

I

India
Indonesië
Irak 
Iran
Ivoorkust

J

Jamaica
Jemen
Jordanië

K

Kaapverdië
Kameroen 
Kazachstan 
Kenia
Koeweit
Kosovo
Kirgizië (of Kyrgyzstan)

L

Laos
Lesotho 
Libanon 
Liberia
Libië

M

Madagaskar
Malawi
Malediven
Mali
Marokko
Mauritanië
Mongolië
Mozambique
Myanmar 

N

Namibië
Nauru 
Nepal
Niger 
Nigeria 
Noord-Korea 

O

Oezbekistan 
Oman

P

Pakistan
Palestijnse Gebieden, de
Papoea-Nieuw-Guinea

Q

Qatar 

R

Rusland
Rwanda

S

Sao Tomé en Principe
Saoedi-Arabië
Senegal
Sierra Leone
Somalië
Sri Lanka
Sudan 
Suriname 
Syrië

T

Tadzjikistan
Tanzania 
Thailand
Togo 
Tsjaad
Tunesië 
Turkije 
Turkmenistan 

U

Uganda

V

Vanuatu
Vietnam

Z

Zambia
Zimbabwe 
Zuid-Afrika
Zuid-Sudan 

Staat het land waarvan u de nationaliteit heeft niet in de lijst met visumplichtige landen? Dan heeft u geen visum nodig voor uw terugreis naar Nederland.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te vragen wat u nodig heeft voor terugreis. Verder lezen op deze pagina is niet nodig.

Staat het land waarvan u de nationaliteit heeft in de lijst met visumplichtige landen? Dan bent u visumplichtig. Toch heeft u niet voor elke reis een visum nodig. Check bij stap 3 of u voor uw terugreis naar Nederland een visum nodig heeft.

Stap 3: Check of u een visum moet aanvragen

Reist u vanuit een land in het Schengengebied? Dan heeft u mogelijk geen visum nodig voor uw terugreis naar Nederland. Bekijk eerst de landen in het Schengengebied. Kies daarna uw situatie om te zien wat u moet doen.

Ik reis met auto, bus of trein

Binnen het Schengengebied zijn er geen grenscontroles. U kunt dus zonder visum terugreizen naar Nederland. Het maakt daarbij niet uit dat u de nationaliteit heeft van een visumplichtig land.

Ik reis met het vliegtuig

Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij om te vragen of u zonder geldige verblijfsvergunning terug mag reizen naar Nederland. 

Is dat niet het geval, dan heeft een inreisvisum nodig om terug naar Nederland te kunnen reizen. Met een inreisvisum toont u aan dat u een geldige verblijfsvergunning had en dus in Nederland mag zijn. Bijvoorbeeld als de luchtvaartmaatschappij of de grenscontrole daarnaar vraagt.  

Lees waar en hoe u een inreisvisum aanvraagt

U heeft een inreisvisum nodig om terug naar Nederland te kunnen reizen. Met een inreisvisum toont u aan dat u een geldige verblijfsvergunning had en dus in Nederland mag zijn. Bijvoorbeeld als de luchtvaartmaatschappij of de grenscontrole daarnaar vraagt.  

Lees waar en hoe u een inreisvisum aanvraagt

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.