Nederland Wereldwijd

Verklaring van geen bezwaar in de Verenigde Staten

Studenten met een J-1 visum kunnen te maken krijgen met de two-year home country physical presence requirement. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze aan het einde van hun programma voor minimaal 2 jaar terugkeren naar hun land van herkomst.

In sommige gevallen kan de Nederlandse ambassade in Washington een verklaring van geen bezwaar afgeven. Met deze verklaring kan van deze eis worden afgeweken. Lees meer over hoe u de verklaring kunt aanvragen en welke documenten u nodig heeft.

Wat heeft u nodig?

Om u te kunnen helpen bij uw aanvraag voor een verklaring van geen bezwaar, moet u de volgende documenten overleggen:

  • Brief met een korte uitleg waarom u de verklaring nodig heeft. In deze brief moet uw volledige huidige postadres staan (geen postbus).
  • Een duidelijke kopie van de houderspagina of pagina met persoonsgegevens van uw huidige en geldige Nederlandse paspoort.
  • Kopie(ën) van uw J-1 visum (indien aanwezig).
  • Kopie(ën) van alle DS 2019 formulieren die ooit aan u zijn afgegeven (dit is verplicht, zonder kunnen wij de verklaring niet afgeven).
  • Een verklaring van afdracht van belasting en premies, afgegeven door de Nederlandse belastingdienst. Vraag deze aan bij het Invorderingskantoor Buitenland, via de website van de Belastingdienst. In het Nederlands heet deze verklaring "Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen". U moet de verklaring in het Nederlands indienen. In de meeste gevallen zal de Nederlandse belastingdienst u echter ook een Engelse versie van hetzelfde document verstrekken (deze is alleen voor intern gebruik).
  • Het DS-3035 formulier met barcode pagina. U ontvangt dit formulier na registratie van uw aanvraag voor een Visa Waiver Recommendation bij het State Department. Zie de pagina Apply for a Waiver of the Exchange Visitor two-year home country physical presence requirement voor instructies.

Hoeveel moet u betalen?

Een consulaire verklaring kost EUR 50,00 per verklaring. Maak het totaalbedrag in euro’s (EUR) over naar:

Bankgegevens
Naam bankING Bank N.V.
Adres bankFinancial Plaza, Bijlmerdreef 109
Postcode bank1102 BW
Plaats bankAmsterdam
Ten name vanMinisterie van Buitenlandse Zaken
AdresRijnstraat 8
Postcode2515 XP
PlaatsDen Haag
IBANNL57 INGB 0705 0010 08
BICINGBNL2A

Belangrijk! Vermeld bij uw overmaking het volgende: VIS - <initialen en achternaam> - <land/plaats waar de verklaring wordt aangevraagd>.

Voorbeeld: VIS - PJ Janssen - VS, Washington

Hoe vraagt u het aan?

Stuur een scan (in pdf) van alle benodigde documenten naar de Nederlandse ambassade in Washington D.C.: was-ca@minbuza.nl. Geef duidelijk aan waarvoor u de verklaring nodig heeft.

Hoe lang duurt het?

Het duurt gemiddeld 10 werkdagen om uw aanvraag te verwerken. Moet u extra documenten opsturen omdat uw aanvraag niet compleet is? Dan duurt het langer.

U ontvangt de verklaring digitaal via e-mail.