NederlandWereldwijd

Visumondersteuningsbrief aanvragen in de Verenigde Staten

In sommige situaties kan de Nederlandse ambassade in Washington een verklaring van geen bezwaar afgeven. Lees hoe u deze verklaring kunt aanvragen en welke documenten u nodig heeft.

Wat is een verklaring van geen bezwaar?

Studenten met een J-1 visum kunnen te maken krijgen met de 2-year home country physical presence requirement. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze aan het einde van hun programma voor minimaal 2 jaar terugkeren naar hun land van herkomst. Met de verklaring van geen bezwaar kan van deze eis worden afgeweken.

Welke documenten heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar heeft u nodig:

 • Brief met een korte uitleg waarom u de verklaring nodig heeft. In deze brief moet uw volledige huidige postadres staan (geen postbus).
 • Kopie van de houderspagina of pagina met persoonsgegevens van uw huidige en geldige Nederlandse paspoort.
 • Kopie(ën) van uw J-1 visum (indien aanwezig).
 • Kopie(ën) van alle DS 2019 formulieren die ooit aan u zijn afgegeven (dit is verplicht, anders kunt u geen verklaring van geen bezwaar aanvragen).
 • Verklaring van afdracht van belasting en premies van de Nederlandse belastingdienst. Vraag deze aan bij het Invorderingskantoor Buitenland, via de website van de Belastingdienst. In het Nederlands heet deze verklaring: Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen. U moet de verklaring in het Nederlands sturen.
 • DS-3035 formulier met 'Third Party barcode'-pagina. U ontvangt dit formulier na registratie van uw aanvraag voor een Visa Waiver Recommendation bij het State Department. Zie de pagina Apply for a Waiver of the Exchange Visitor two-year home country physical presence requirement (informatie in het Engels) voor instructies.

Hoe vraag ik de verklaring aan?

De verklaring vraagt u aan per e-mail:

 1. Stuur uw e-mail naar de Nederlandse ambassade in Washington D.C.: was-ca@minbuza.nl
 2. Vermeld de naam van de verklaring en uw achternaam in het onderwerp van uw e-mail.
 3. Geef in de e-mail aan waar u de verklaring voor nodig heeft. De ambassade vermeldt het doel waar u de verklaring voor nodig heeft in de verklaring.
 4. Vergeet niet om uw (mobiele) telefoonnummer in de mail te vermelden.
 5. Maak van alle documenten die nodig zijn een pdf en stuur deze mee als bijlage (een foto van uw documenten is niet toegestaan).
  Is het pdf-bestand te groot om in 1 keer te versturen? Splits de documenten dan op en verstuur ze in 2 (of meer) e-mails.

Is uw dossier niet compleet? Of is er iets onduidelijk of zijn er vragen? Dan kan het zijn dat u extra documenten op moet sturen.

Hoeveel moet ik betalen?

Is uw aanvraag compleet? Dan ontvangt u een e-mail met de volgende gegevens:

 • Het totaalbedrag dat u moet betalen: een verklaring kost € 50.
 • De betaalinstructies: transfer in euro naar de bankrekening van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Zodra uw betaling ontvangen is, stelt de ambassade de verklaring op. U ontvangt een kopie van de verklaring digitaal per e-mail.

Hoelang duurt het?

Na ontvangst en verwerking van uw betaling, duurt het gemiddeld 10 werkdagen om uw aanvraag te verwerken.

Moet u extra documenten opsturen omdat uw aanvraag niet compleet is? Dan duurt het langer.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.