NederlandWereldwijd

Ik werk buiten Nederland en ben arbeidsongeschikt geraakt. Wat nu?

Werkt u in het buitenland en raakt u (gedeeltelijk of volledig) arbeidsongeschikt? Dan heeft u meestal recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hoe u deze uitkering regelt, hangt af van het land waar u bent verzekerd.

Let op: Weet u niet waar u bent verzekerd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Of weet u niet zeker of u bent verzekerd? Controleer dan eerst waar u bent verzekerd.

Kies uw situatie

Bent u voor arbeidsongeschiktheid verzekerd in Nederland? Dan betaalt uw werkgever meestal (een deel van) uw loon door. Ook kunt u recht hebben op een ziektewetuitkering.

Na 2 jaar nog steeds arbeidsongeschikt

Bent u na 2 jaar nog steeds (gedeeltelijk of volledig) arbeidsongeschikt? Dan heeft u misschien recht op een WIA-uitkering.

Bent u voor arbeidsongeschiktheid verzekerd in een ander land dan Nederland? Neem dan contact op met de uitkeringsorganisatie van dat land. Bent u verzekerd in een EU/EER-land of Zwitserland? Dan kunt u de uitkeringsorganisatie opzoeken op Europa.eu.

Bent u niet verzekerd voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Dan heeft u geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Als u terugkeert naar Nederland, heeft u misschien wel recht op een bijstandsuitkering. Ook kunt u nagaan of er andere regelingen zijn in uw huidige woonland waarvan u gebruik kunt maken.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons