Nederland Wereldwijd

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in Zuid-Korea

Wilt u als Nederlander trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in Zuid-Korea? Denk dan aan de extra voorwaarden en de documenten die u nodig heeft. Woont u in Nederland? Dan bent u verplicht om uw buitenlandse huwelijksakte of geregistreerd partnerschapsakte in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Nederlandse voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap

Om als Nederlander te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U en uw partner moeten 18 jaar of ouder zijn. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid uw huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent.
 • U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
 • Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.
 • Bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Het gaat om ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen.

Toestemming van het land waar u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten in het buitenland? Ga dan na of dit mag volgens de regels van het land. Dit doet u bij de buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit. U kunt niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen.

Documenten voor huwelijk of partnerschap in het buitenland

U heeft documenten nodig om in het buitenland te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. De buitenlandse instantie waar u trouwt of een partnerschap sluit, kan u vertellen welke documenten u nodig heeft. Bijvoorbeeld een afschrift van uw geboorteakte en een verklaring omtrent de burgerlijke staat.

Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren

Woont u in Nederland? Dan bent u verplicht om uw buitenlandse huwelijksakte of geregistreerd partnerschapsakte te registreren in uw woongemeente. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst. Uw gemeente past uw persoonlijke gegevens dan aan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Let op: Soms moet u uw buitenlandse akte eerst legaliseren. Dit doet u in het land waar de akte vandaan komt. Bekijk of en hoe u uw akte moet legaliseren

Buitenlandse huwelijksakte of geregistreerd partnerschapsakte omzetten naar een Nederlandse akte

U kunt uw buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte ook nog laten omzetten naar een Nederlandse akte bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag.

Het omzetten van uw akte is niet verplicht, maar maakt het u makkelijk als u in de toekomst een afschrift nodig heeft. Dit is een kopie van de akte met een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. U hoeft het afschrift dan niet in het buitenland op te vragen. Het afschrift vraagt u online op bij de gemeente Den Haag.

Lees hoe u een buitenlandse akte omzet naar een Nederlandse akte 

Trouwen in dit land of gebied

Huwelijk tussen een Nederlands en een Zuid-Koreaans staatsburger

Bent u Nederlands en wilt u trouwen met iemand met de Koreaanse nationaliteit? Dan moet het huwelijk voltrokken worden bij de lokale autoriteiten (Gu-office). Vraag bij het  lokale Gu-office na welke documenten u nodig heeft om te kunnen trouwen in Korea.

De meeste Gu-offices vragen ten minste de volgende documenten.

Van de Nederlandse partner:

 1. Geboorteakte*, op te vragen bij de gemeente in Nederland waar u geboren bent.
 2. Een verklaring van huwelijksbevoegdheid, afgegeven door de gemeente in Nederland waar u als laatste gewoond heeft. Alleen als u nooit in Nederland gewoond heeft, kan de Nederlandse ambassade in Seoul deze verklaring voor u opstellen. Bekijk de pagina Verklaring van huwelijksbevoegdheid in Zuid-Korea voor de benodigde documenten en de aanvraagprocedure.
 3. Kopie van een geldig Nederlands paspoort

Van de Koreaanse partner:

 1. Kopie van een geldig Koreaans paspoort
 2. Verklaring van de burgerlijke staat (혼인관계증명서)
 3. Officieel document waarin uw geboorteplaats en uw huidige adres vermeld staan

*Bent u geadopteerd uit Korea? Nederlanders die uit Korea geadopteerd zijn, kunnen hun geboorteakte niet bij een gemeente in Nederland opvragen. Zij kunnen contact opnemen met de Korea Social Service(adres : 533-3 Ssangmoon-dong, Dobong-gu, Seoul, website: www.kssinc.org, email : kssinc@kssinc.org ). Als u uw Koreaanse naam en uw geboortedatum opgeeft, kan deze organisatie voor een gelegaliseerde vertaling van het zogenaamde "family census register" zorgen.

Adressen van Koreaanse instanties

 • Ministry of Foreign Affairs (MOFA), Consular Service Division, Korean RE Insurance Bldg. #405, 80 Susong-dong, Jongro-gu, Seoul (Tel.: 2100-7500 / www.0404.go.kr)
 • Korea Social Service (KSS), Adoption Agency, 533-3 Ssangmoon-dong, Dobong-gu, Seoul (Tel.: 908-9191 / e-mail: kssinc@kssinc.org)