Langer dan 90 dagen in Nederland blijven (visum lang verblijf)
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven, bijvoorbeeld voor werk of studie? Of wilt u bij uw familie in Nederland gaan wonen? Dan heeft u mogelijk een visum voor lang verblijf en/of een verblijfsvergunning nodig. Een visum lang verblijf heet ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Of u een mvv en/of verblijfsvergunning nodig hebt, ligt onder andere aan uw nationaliteit en uw verblijfsdoel.
Als het EU-reisverbod voor de inwoners van uw land is opgeheven, kunt u alle visumcategorieën aanvragen. Als het EU-reisverbod voor de inwoners van uw land niet is opgeheven, kunt u alleen een visum aanvragen als u onder de vrijstellingscategorieën valt. Kijk op de pagina "Q&A’s voor inreizen in Nederland" om te zien voor welke landen het EU-reisverbod is opgeheven en wat de vrijstellingscategorieën zijn. U kunt geen visum aanvragen als de ambassade / het consulaat-generaal of de externe dienstverlener niet open is.
Wat is uw situatie?Klik op + om een keuze te maken
Stap 1. Welke nationaliteit heeft u?
Selecteer uw nationaliteit.
Met de nationaliteit van een EU-lidstaat, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland heeft u geen mvv en geen verblijfsvergunning nodig. Meer informatie over lang verblijf in Nederland zonder verblijfsvergunning vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Verder lezen op deze pagina is niet nodig.
U heeft geen mvv nodig, maar wel een verblijfsvergunning.
- Uw verblijfsdoel in Nederland bepaalt wie uw verblijfsvergunning bij de IND moet aanvragen: uzelf of uw referent. Ga naar de website van de IND en kies Aanvraag indienen. Na het beantwoorden van de vragen weet u wie de verblijfsvergunning moet aanvragen en wat daarvoor nodig is.
-
Wilt u naar Nederland voor een working holiday-programma (WHP) en heeft u de nationaliteit van Australië, Canada, Nieuw-Zeeland of Zuid-Korea? Bekijk de voorwaarden en lees hoe u een verblijfsvergunning aanvraagt.
Verder lezen op deze pagina is niet nodig.
Selecteer bij stap 2 uw verblijfsdoel.
Stap 2. Wat is uw verblijfsdoel?
Selecteer uw verblijfsdoel.
In sommige situaties is een mvv niet nodig. Kijk of uw situatie valt onder de mvv-vrijstellingscategorieën.
Valt u onder de mvv-vrijstelling? Dan heeft u geen mvv nodig, maar wel een verblijfsvergunning. U of uw referent kan de verblijfsvergunning direct aanvragen bij de IND. Let op: om uw verblijfsvergunning in Nederland op te halen, heeft u mogelijk een visum kort verblijf nodig. Lees verder bij stap 3.
Valt u daar niet onder? Dan heeft u een mvv en verblijfsvergunning nodig. Ga naar de pagina mvv aanvragen in uw land voor informatie over de aanvraagprocedure van beide documenten. Verder lezen op deze pagina is niet nodig.
- U wilt bij uw Nederlandse familielid in Nederland wonen. Hiervoor heeft u een verblijfsvergunning en mvv nodig. U kunt uw verblijfsvergunning niet zelf aanvragen. Uw familielid dient de aanvraag voor een verblijfsvergunning in bij de IND. Kijk op de website van de IND voor informatie over de voorwaarden en de aanvraag. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan moet u een mvv aanvragen in uw land om naar Nederland te reizen. Verder lezen op deze pagina is niet nodig.
- Heeft uw Nederlandse familielid onlangs in een andere EU-lidstaat, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland gewoond? Kijk dan of u op basis van EU-recht een aanvraag voor een verblijfsvergunning kunt doen. Is dit het geval? Uw familielid dient de aanvraag voor uw verblijfsvergunning in bij de IND. Let op: om uw verblijfsvergunning in Nederland op te halen, heeft u mogelijk een visum kort verblijf nodig. Lees verder bij stap 3.
U wilt bij uw familielid in Nederland wonen. Uw familielid heeft de nationaliteit van een EU-lidstaat, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Als u voldoet aan de voorwaarden om bij uw familielid te wonen, dan heeft u geen mvv nodig maar wel een verblijfsvergunning.
Uw familielid dient de aanvraag voor uw verblijfsvergunning in bij de IND. Let op: om uw verblijfsvergunning in Nederland op te halen, heeft u mogelijk een visum kort verblijf nodig. Lees verder bij stap 3.
U wilt bij uw familielid in Nederland wonen. Uw familielid heeft niet de nationaliteit van Nederland, een andere EU-lidstaat, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. U heeft hiervoor een verblijfsvergunning en een mvv nodig. In sommige situaties is een mvv niet nodig. Kijk eerst of uw situatie valt onder de mvv-vrijstellingscategorieën.
Heeft u geen mvv-vrijstelling? Dan heeft u een mvv en verblijfsvergunning nodig. Ga naar de pagina mvv aanvragen in uw land voor informatie over de aanvraagprocedure van beide documenten. Verder lezen op deze pagina is niet nodig.
Heeft u wel een mvv-vrijstelling? Dan heeft u geen mvv nodig, maar wel een verblijfsvergunning. U of uw referent kan de verblijfsvergunning direct aanvragen bij de IND. Let op: om uw verblijfsvergunning in Nederland op te halen, heeft u mogelijk een visum kort verblijf nodig. Lees verder bij stap 3.
Wilt u asiel aanvragen? Op de pagina Wonen in Nederland leest u waar u dat kunt doen.
Wilt u om een andere reden in Nederland wonen? Dan heeft u een verblijfsvergunning nodig. Op de website van de IND leest u hoe u voor uw verblijfsdoel een verblijfsvergunning kunt aanvragen.
In sommige situaties is ook een mvv nodig. Kijk eerst of uw situatie valt onder de mvv-vrijstellingscategorieën. Heeft u geen mvv-vrijstelling? Ga dan naar de pagina mvv aanvragen in uw land voor informatie over de aanvraagprocedure.
Verder lezen op deze pagina is niet nodig.
Stap 3. Wat moet u doen om uw verblijfsvergunning op te halen in Nederland?
Bij stap 2 blijkt dat u een verblijfsvergunning nodig heeft, maar geen mvv. Om uw verblijfsvergunning in Nederland op te halen, heeft u mogelijk een visum kort verblijf nodig. Vul de Visumwijzer in om te zien of u wel of geen visum kort verblijf nodig heeft. Kies bij de eerste vraag voor het antwoord '90 dagen of minder'.
Vraag het visum kort verblijf aan om uw verblijfsvergunning in Nederland op te halen.
U kunt een verblijfsvergunning aanvragen bij de IND. Kijk op de website van de IND voor informatie over de voorwaarden en de aanvraag. U hoeft niets bij de ambassade of het consulaat in uw land aan te vragen.