Reisadvies Noord-Korea
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-05-2023
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor Noord-Korea is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar Noord-Korea te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar Noord-Korea? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of hoogstwaarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Verder in dit reisadvies
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Door de COVID-pandemie heeft Noord-Korea alle grenzen gesloten en is toegang tot Noord-Korea volledig verboden voor alle buitenlanders. De grensbewaking kan dodelijk geweld toepassen bij pogingen om illegaal het land in te komen. Het is op dit moment dan ook bijna onmogelijk om het land in te reizen.
De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn onvoorspelbaar. Dit geldt ook voor de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Ook op andere momenten in het jaar kunnen spanningen snel en soms onverwachts groter worden. Dit heeft onder andere te maken met:
- spanningen rond nucleaire testen;
- spanningen na de lancering van raketten;
- hard en onvoorspelbaar optreden van de autoriteiten.
Vervolging
Autoriteiten in Noord-Korea kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van dat land heeft of heeft gehad.
Natuurgeweld
In Noord-Korea kunnen in augustus en september tropische stormen en tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan voor uw vertrek de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:
- Tropical Storm Risk (informatie in het Engels)
- Severe Weather Information Centre (informatie in het Engels)
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Noord-Korea en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Inreisbeperkingen Noord-Korea
Het lucht- en treinverkeer van en naar Noord-Korea is helemaal opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noord-Koreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is momenteel dan ook vrijwel onmogelijk om het land in te reizen.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidssituatie
Medische voorzieningen in Noord-Korea zijn slecht. Ziekenhuizen zijn niet hygiënisch en medicijnen zijn vaak niet beschikbaar. De kosten voor een medische behandeling moeten contant worden afgerekend. Medicijnen uit het buitenland zijn in Noord-Korea nauwelijks te verkrijgen.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten in Noord-Korea te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Het lucht- en treinverkeer van en naar Noord-Korea is helemaal opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noord-Koreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is momenteel dan ook vrijwel onmogelijk om het land in te reizen.
Autoverkeer
Het is niet mogelijk als reiziger zelf een auto te besturen. Internationale rijbewijzen zijn niet geldig alleen lokale rijbewijzen. De wegen buiten de hoofdstad Pyongyang zijn slecht onderhouden, vaak onverlicht en gevaarlijk bij slecht weer.
Openbaar vervoer
Het gebruik van openbaar vervoer wordt afgeraden door de slechte staat van onderhoud en ouderdom.
Luchtvaart
Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden.
In Noord-Korea worden strenge straffen gegeven voor zaken die in Nederland niet strafbaar zijn of veel lichter bestraft zouden worden. Het is onduidelijk wat wel en niet strafbaar is in Noord-Korea. Er is een aantal buitenlanders vervolgd voor ‘misdaden tegen het Noord-Koreaanse regime’. Sommigen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen of dwangarbeid.
Neem geen Zuid-Koreaanse kranten, tijdschriften en boeken mee waarin kritiek wordt gegeven op Noord-Korea. Neem geen religieuze tijdschriften en/of boeken mee. In het verleden zijn buitenlanders gearresteerd voor het meenemen en verspreiden van bijbels.
Kom nooit in verboden gebied. Dus ook niet in militaire zones waar de toegang verboden is.
Drugs
In Noord-Korea is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Noord-Korea, veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van militaire objecten. Vraag altijd vooraf toestemming als u foto’s wilt maken van objecten en mensen.
Laptops, telefoons, camera’s
Laptops, telefoons, camera’s en andere informatieopslagapparaten worden in beslag genomen en onderzocht. GPS-apparatuur is niet toegestaan.
Homoseksualiteit
LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en of intersekse personen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Noord-Korea. Houd daar rekening mee.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Noord-Korea en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Let op: Om in Noord-Korea te kunnen bellen heeft u een Noord-Koreaanse simkaart nodig.
Algemene alarmnummer: 119 (112 vanaf een mobiele telefoon).
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Noord-Korea
Er is geen Nederlandse ambassade in Noord-Korea. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Seoel (Zuid-Korea).
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: In ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.