NederlandWereldwijd

Reisadvies Antarctica

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Antarctica is geel. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Reizen naar Antarctica is mogelijk, maar wel onder strenge voorwaarden. Wees u ervan bewust dat Antarctica een uniek, kwetsbaar en internationaal beschermd natuurgebied is. In het Antarctisch Verdrag zijn internationale afspraken gemaakt over het gebruik van het Antarctisch gebied. Ook Nederland is partij bij dit verdrag. In het Nederlandse beleid voor Antarctica staat voorop dat het kwetsbare milieu van Antarctica zoveel mogelijk beschermd moet worden. Toeristen mogen om die reden alleen bepaalde delen van het Antarctisch gebied bezoeken. Iedereen die Antarctica wil bezoeken heeft een vergunning nodig. Dit geldt voor wetenschappelijk onderzoek, toeristisch bezoek en andere activiteiten. Door de sterke groei van toerisme naar Antarctica ontstaan risico’s voor het milieu en de natuur op Antarctica. Bedenk daarom of u een reis naar Antarctica in uw situatie verantwoord vindt. Reizen naar Antarctica vergt een speciale voorbereiding. Houd er rekening mee dat het gebied moeilijk bereikbaar en onherbergzaam is. In geval van nood kan de Nederlandse overheid u op geen enkele manier helpen. U bent op Antarctica op uzelf of uw reisorganisatie aangewezen.
Laatst gewijzigd op: 22-04-2024
Nog steeds geldig op: 22-05-2024

Geel: let op, er zijn risico's

  • Gaat u naar Antarctica? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Er zijn specifieke risico’s. Op Antarctica bent u op uzelf of op uw reisorganisatie aangewezen.
  • Geen enkel land heeft een ambassade of consulaat op Antarctica, ook Nederland niet.
  • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan u op geen enkele manier helpen als u op of nabij Antarctica in de problemen komt.

Geen registratie

  • Het is niet mogelijk om uw verblijf op of nabij Antarctica te registreren via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Er is geen bereik voor telefonie of internet op Antarctica. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u daarom geen berichten sturen (bijvoorbeeld meldingen als het reisadvies verandert of andere veiligheidswaarschuwingen) en u op geen enkele manier bereiken voor assistentie of advies.

Updates reisadvies

Wilt u een melding ontvangen als het reisadvies voor Antarctica verandert? Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Douane, en maak Antarctica favoriet. U ontvangt dan een pushbericht als het reisadvies verandert. Maar let op: op of nabij Antarctica kunt u ook deze pushberichten niet ontvangen.
 

Verder in dit reisadvies