NederlandWereldwijd

Paspoort of ID-kaart minderjarige in Verenigd Koninkrijk: vervangende toestemming via de rechtbank

Voor een paspoort- of ID-kaartaanvraag van een minderjarig kind (voor ID-kaart geldt: jonger dan 12 jaar) is toestemming nodig van alle personen die het gezag over de minderjarige hebben. Geeft bij gezamenlijk gezag één van de personen die het gezag heeft geen toestemming voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart voor een minderjarige? Regel dan vervangende toestemming van de rechtbank.

Vervangende toestemming in de vorm van een ‘residence order’ of ‘parental responsibility order’ ten gunste van één van de ouders met gezag is niet voldoende, omdat deze het gezag van de andere ouder niet beëindigen. De rechtbank dient te verklaren dat het toestemming geeft voor de afgifte van een Nederlands paspoort of ID-kaart in plaats van de ouder met gezag die niet in de mogelijkheid is of niet bereid is deze toestemming te geven.

Woont het minderjarige kind in het Verenigd Koninkrijk, neem dan contact op met een advocaat of met uw lokale citizens advice bureau voor informatie over het aanvragen van vervangende toestemming.