NederlandWereldwijd

Wanneer verlaat ik de internationale transitzone op luchthaven Schiphol?

De internationale transitzone op Schiphol in Amsterdam is het gebied waar u van vliegtuig wisselt tijdens een overstap. U bent dan officieel nog niet in Nederland. De grens van de internationale transitzone is de paspoortcontrole. Gaat u door de paspoortcontrole, dan gaat u weg uit de internationale transitzone en komt u Nederland binnen. 

Wanneer u uit de internationale transitzone gaat

Als u door de paspoortcontrole gaat en de internationale transitzone verlaat, komt u het Schengengebied binnen.

Bekijk de landen in het Schengengebied

U moet de internationale transitzone altijd uit:   

  • om te wisselen van een intercontinentale vlucht naar een Europese vlucht. Dat wil zeggen: u vliegt vanuit een land buiten het Schengengebied naar Nederland en stapt over op een vlucht binnen het Schengengebied. 
  • als u zelf uw bagage moet ophalen in de bagagehal van luchthaven Schiphol en daarna uw bagage in moet checken bij uw volgende vlucht. Weet u niet of u zelf uw bagage moet ophalen? Vraag dit na bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Of lees wat er met uw bagage gebeurt bij een overstap op een Nederlandse luchthaven
  • om het vliegveld te verlaten.
  • om Nederland of delen daarvan te bezoeken, bijvoorbeeld Amsterdam.

Check of u de internationale transitzone mag verlaten

Of u de internationale transitzone van luchthaven Schiphol mag verlaten, hangt af van het visum dat u nodig heeft voor uw reis naar Nederland.