NederlandWereldwijd

Wanneer verlaat ik de internationale transitzone op luchthaven Schiphol?

De internationale transitzone op Schiphol in Amsterdam is het gebied waar u van vliegtuig wisselt tijdens een overstap. U bent dan officieel nog niet in Nederland. De grens van de internationale transitzone is de paspoortcontrole. Gaat u door de paspoortcontrole, dan gaat u weg uit de internationale transitzone en komt u Nederland binnen. 

Wanneer u uit de internationale transitzone gaat

Als u door de paspoortcontrole gaat en de internationale transitzone verlaat, komt u het Schengengebied binnen.

Bekijk de landen in het Schengengebied

U moet de internationale transitzone altijd uit:   

  • om te wisselen van een intercontinentale vlucht naar een Europese vlucht. Dat wil zeggen: u vliegt vanuit een land buiten het Schengengebied naar Nederland en stapt over op een vlucht binnen het Schengengebied. 
  • als u zelf uw bagage moet ophalen in de bagagehal van luchthaven Schiphol en daarna uw bagage in moet checken bij uw volgende vlucht. Weet u niet of u zelf uw bagage moet ophalen? Vraag dit na bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Of lees wat er met uw bagage gebeurt bij een overstap op een Nederlandse luchthaven
  • om het vliegveld te verlaten.
  • om Nederland of delen daarvan te bezoeken, bijvoorbeeld Amsterdam.

Check of u de internationale transitzone mag verlaten

Of u de internationale transitzone van luchthaven Schiphol mag verlaten, hangt af van het visum dat u nodig heeft voor uw reis naar Nederland.

Mag u zonder visum naar Nederland reizen? Dan mag u door de paspoortcontrole. Dat betekent dat u de internationale transitzone kunt verlaten. Een bezoek brengen aan Amsterdam of andere plekken in Nederland tijdens uw overstap mag ook. U mag ook andere landen in het Schengengebied bezoeken.

Met een Schengenvisum mag u door de paspoortcontrole. Dat betekent dat u de internationale transitzone kunt verlaten. Een bezoek brengen aan Amsterdam of andere plekken in Nederland tijdens uw overstap mag ook. U mag ook andere landen in het Schengengebied bezoeken.

Met een luchthaventransitvisum mag u niet door de paspoortcontrole. U kunt de internationale transitzone dus niet verlaten. Wilt u dat wel, bijvoorbeeld om Amsterdam of andere plekken in Nederland te bezoeken? Dan heeft u een Schengenvisum nodig.

Lees hoe u een Schengenvisum aanvraagt

Of u een visum nodig heeft tijdens uw overstap in Nederland, hangt af van uw nationaliteit en bestemming. 

Check of u een visum nodig heeft

Let op: Woont u in het Verenigd Koninkrijk? Door Brexit gelden nieuwe regels bij een overstap. Check of u een visum nodig heeft als inwoner van het VK.