Reisadvies Noord-Korea | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-11-2018 | Nog steeds geldig op: 20-02-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Kaart bij reisadvies Noord-Korea
Download 'Kaart bij reisadvies Noord-Korea' (PDF, 293 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Seoel (Zuid-Korea), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Noord-Korea.

Noord-Korea is in gesprek met Zuid-Korea, de Verenigde Staten en andere landen om de spanningen te verminderen.  

Ondanks deze gesprekken blijven de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten onvoorspelbaar. Dit geldt ook voor de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Deze ontstaan wanneer Noord-Korea een nucleaire test uitvoert of een raket lanceert. Of wanneer Zuid-Korea en de Verenigde Staten samen militaire oefeningen houden in de buurt van Noord-Korea. Ook op andere momenten in het jaar kunnen spanningen snel en soms onverwachts stijgen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar Noord-Korea. In Noord-Korea heeft u meestal geen toegang tot internationale media of internet.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

U kunt slechts beperkt reizen in Noord-Korea. Reis alleen als het noodzakelijk is, onder begeleiding en in georganiseerd verband. De Noord-Koreaanse autoriteiten begeleiden alle reizen van buitenlandse bezoekers.

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. 

Crisissituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (112 vanaf een mobiele telefoon).

Om in Noord-Korea te kunnen bellen heeft u een Noord-Koreaanse simkaart nodig.

Geen Nederlandse ambassade in Noord-Korea

Er is geen Nederlandse ambassade in Noord-Korea. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Seoel (Zuid-Korea).

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. U heeft een Noord-Koreaanse simkaart nodig om dit nummer te kunnen bellen.

U kunt ook terecht bij de ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Pyongyang.

Houd er rekening mee dat u buiten de hoofdstad Pyongyang zeer beperkt hulp kunt krijgen.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Noord-Korea. De situatie voor buitenlandse bezoekers kan opeens veranderen. Dit heeft onder andere te maken met:

  • spanningen rond nucleaire testen;
  • spanningen na de lancering van raketten;
  • hard en onvoorspelbaar optreden van de autoriteiten.

Er zijn meerdere militaire zones, zoals het grensgebied met Zuid-Korea. Deze gebieden zijn verboden te bezoeken. Bij de grens met Zuid-Korea zijn er een paar plaatsen die u wel als toerist kunt bezoeken. Dit kan alleen in georganiseerd verband.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

In Noord-Korea gelden strenge straffen voor zaken die in Nederland niet strafbaar zijn of veel lichter bestraft zouden worden. Er is een aantal buitenlanders vervolgd voor ‘misdaden tegen het Noord-Koreaanse regime’. Sommigen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen of dwangarbeid.

Neem geen Zuid-Koreaanse kranten, tijdschriften en boeken mee waarin kritiek wordt gegeven op Noord-Korea. Ook kunt u beter geen religieuze tijdschriften en/of boeken meenemen. In het verleden zijn buitenlanders gearresteerd voor het meenemen en verspreiden van bijbels.

Kom nooit in verboden gebied. Dus ook niet in militaire zones waar de toegang verboden is.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van militaire objecten. Vraag altijd vooraf toestemming als u foto’s wilt maken van objecten en mensen.  

Drugs

In Noord-Korea is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Noord-Korea, veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Noord-Korea. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

In een noodsituatie is de kans klein dat de ambassade u in Noord-Korea kan bereiken en helpen.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in Noord-Korea zijn slecht. Ziekenhuizen zijn niet hygiënisch en medicijnen zijn vaak niet beschikbaar. De kosten voor een medische behandeling moeten contant worden afgerekend. Medicijnen uit het buitenland zijn in Noord-Korea nauwelijks te verkrijgen. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Noord-Korea kunnen in augustus en september tropische stormen en tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan voor uw vertrek de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Tips van de ambassade

Buitenlanders kunnen in Noord-Korea alleen contant met euro’s, dollars of yuan betalen. Creditcards worden niet geaccepteerd. Er zijn geen geldautomaten. Het is niet mogelijk om met Western Union of andere banken geld over te maken naar Noord-Korea.

U kunt in Noord-Korea alleen mobiel bellen met een Noord-Koreaanse simkaart.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Noord-Korea in Muri, Zwitserland. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven