Gearresteerd in het buitenland

Bent u gearresteerd in het buitenland? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Is uw familielid of vriend gearresteerd? Dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als u wordt gearresteerd in het buitenland

Bent u in het buitenland en wordt u gearresteerd? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Wanneer die er niet is, informeer dan de ambassade van een ander EU-land.

Uitleg juridische regels en procedures

Na arrestatie, stuurt de Nederlandse ambassade of het consulaat u een informatiepakket toe. In dit pakket vindt u algemene informatie en uitleg over de juridische regels en procedures die in het land van arrestatie gelden.

In de brochure Gearresteerd in het buitenland leest u onder meer:

  • wat er gebeurt als u gearresteerd bent in het buitenland
  • wat u moet doen u gearresteerd bent in het buitenland
  • wat het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) doet

Geen voorkeursbehandeling

De ambassade of het consulaat kan u niet vrij krijgen of een voorkeursbehandeling voor u regelen. Zij moeten zich houden aan de wetten van het land.

Gearresteerd wegens drugssmokkel

Zo’n 2.200 Nederlanders zitten in het buitenland in de gevangenis. Iets meer dan helft  door drugssmokkel.

Als een familielid of vriend in het buitenland is gearresteerd

Is een familielid of vriend in het buitenland gearresteerd? Dan kunt u kunt contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Bel naar het 24/7 BZ contactcenter via het nummer +31247247247.

Wanneer  een Nederlander gearresteerd is, brengen de plaatselijke autoriteiten de Nederlandse ambassade of het consulaat zo snel mogelijk op de hoogte. Maar alleen als de gearessteerde dat wil.

Informatie over gearresteerde

Het ministerie van BZ heeft een bemiddelende rol. Informatie over de gearresteerde persoon kunnen zij niet zomaar delen. Dit mag alleen met toestemming of op verzoek van de gearresteerde. Dit heeft te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Meer informatie over Nederlanders in buitenlandse gevangenissen.