NederlandWereldwijd

Geboorte aangeven en kind erkennen in Noorwegen

Wordt uw kind in Noorwegen geboren? Dan moet u de geboorte aangeven in Noorwegen. Als u in Nederland woont, dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. Een kind erkennen kan in Noorwegen of in Nederland.

Geboorte aangeven

U moet de geboorte van uw kind altijd in het geboorteland aangeven. Hoe u de geboorteaangifte doet, verschilt per land. Woont u in Nederland en wordt uw kind buiten Nederland geboren? Dan moet u de geboorte ook aangeven in Nederland.

Andere bijzonderheden

Een kind kan in Noorwegen de achternaam van de vader of de achternaam van de moeder krijgen. Ook kan het kind beide achternamen krijgen, verbonden door een streepje, bijvoorbeeld Jansen-Meijer. Ook is het mogelijk om een kind de achternaam van één van de ouders als ‘mellomnavn’ (tussennaam) te geven. Op een Nederlandse paspoort staat deze naam als laatste achter de voornaam. Daarnaast is het in Noorwegen ook mogelijk om zelf een nieuwe achternaam voor uw kind te verzinnen.

Lees meer over de naamgeving van uw kind op de website van de Noorse belastingdienst (informatie in het Engels).

Let op: Vanaf 1 januari 2024 kan uw kind zowel uw achternaam als die van uw partner krijgen. Ook als uw kind in het buitenland wordt geboren. Wilt u uw kind een gecombineerde achternaam geven, maar kan dit niet in het land waar u woont? Ga dan naar een gemeente in Nederland om de naamskeuze vast te leggen. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Lees meer op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? op Rijksoverheid.nl.

Kind erkennen

U kunt uw kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Hiermee verklaart u dat u de ouder van het kind bent.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.