Wat betekent het als Nederland kleurcode rood krijgt?

Het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is het Europese RIVM. Krijgt Nederland kleurcode rood van het ECDC? Dan gelden er misschien extra regels voor als u naar een ander EU-land reist. Deze vindt u in het reisadvies van uw bestemming.

Wanneer code rood

Een land krijgt kleurcode rood op de kaart van het ECDC:

  • als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen
  • als meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen

Het ECDC kijkt naar de afgelopen 2 weken. De kaart wordt 1 keer per week bijgewerkt, meestal op donderdag of vrijdag. Daarom kan een land nog (voor een deel) een andere kleur hebben dan verwacht.

Bekijk de coronalandkaart van het ECDC (informatie in het Engels)

Gevolgen code rood

De ECDC-kaart is geen officieel reisadvies. En een kleurcode is niet bindend. Een EU-land mag zelf zijn regels bepalen. Krijgt Nederland kleurcode rood van het ECDC? Dan bepaalt een land zelf of ze extra coronamaatregelen nodig vinden voor Nederlandse toeristen die op bezoek komen.

Reisadvies naar geel of oranje. Wat nu?

Houd er rekening dat het reisadvies altijd kan wijzigen, dus blijf het reisadvies in de gaten houden. Ook vlak voor vertrek, op uw bestemming en voor uw terugreis.