Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Een reisadvies heeft een landkaart met een kleurcode. De code is groen, geel, oranje of rood. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. 

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land u ook gaat, u kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Dit betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen:

Groen: u kunt reizen

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. Bij terugkeer naar Nederland hoeft u geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Voor elke reis geldt wel: bereid u goed voor.

Als een land groen is kan dat 2 dingen betekenen:

  • De veiligheidsrisico’s in het land of gebied zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.
  • Er zijn weinig besmettingen met het coronavirus. Houd wel het reisadvies in de gaten en dan vooral de rubriek ‘Coronavirus’. Hierin leest u de informatie over het coronavirus in dat land.

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bereid uw reis goed voor. Bij terugkeer naar Nederland hoeft u geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Als een land of gebied geel is kan dat 2 dingen betekenen:

  • De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie.
  • Er zijn besmettingen met het coronavirus. Als het aantal coronabesmettingen toeneemt, kunnen er extra coronamaatregelen opgelegd worden zoals een avondklok.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Reist u toch? Bereid u zich dan zeer goed voor. Bekijk het reisadvies om te zien of u bij terugkeer naar Nederland een negatieve testuitslag moet laten zien, en of u in quarantaine moet.

Als een land of gebied oranje is kan dat 3 dingen betekenen:

  • Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld.
  • Er zijn veel coronabesmettingen. U kunt te maken krijgen met strengere maatregelen zoals een lockdown, een avondklok of minder mogelijkheden om in het land te reizen.
  • Er kan een inreisverbod gelden voor reizigers uit Nederland. U kunt het land dan niet inreizen, ook niet voor een noodzakelijke reis.

Rood: niet reizen

Reis niet naar dit land of gebied. Reist u toch? Bereid u zich dan zeer goed voor. Bekijk het reisadvies om te zien of u bij terugkeer naar Nederland een negatieve testuitslag moet laten zien, en of u in quarantaine moet.

Als een land of gebied rood is kan dat 2 dingen betekenen:

  • Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk.
  • Door vergaande coronamaatregelen kunt u het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan u ook niet terughalen naar Nederland.