Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Een reisadvies heeft een landkaart met een kleurcode. De code is groen, geel, oranje of rood. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied.

Dit betekenen de kleurcodes bij de reisadviezen:

Groen: u kunt reizen

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. De veiligheidsrisico’s in het land of gebied zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Er zijn verder geen speciale coronamaatregelen waar u als reiziger rekening mee hoeft te houden.

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. Maar let op: er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s.

Als een land of gebied geel is kan dat 2 dingen betekenen:

  • De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie.
  • Er zijn besmettingen met het coronavirus. De overheid van het land waar u bent of naartoe wilt reizen kan door stijgende coronagevallen maatregelen opleggen. Zoals het instellen van een avondklok of het sluiten van musea en winkels.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar het land of gebied als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Let op: gaat u toch op reis? Bereid u zich dan zeer goed voor.

Als een land of gebied oranje is kan dat 2 dingen betekenen:

  • Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld.
  • Er zijn veel coronabesmettingen. Mogelijk moet u in quarantaine bij aankomst. Of de lokale overheid van het land stelt strenge coronamaatregelen in, zoals een tijdelijke lockdown of een avondklok. Of u heeft minder mogelijkheden om binnenlands te reizen.

Rood: niet reizen

Reis niet naar dit land of gebied.

Als een land of gebied rood is kan dat 2 dingen betekenen:

  • Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk.
  • Door vergaande coronamaatregelen kunt u het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan u ook niet terughalen naar Nederland.