NederlandWereldwijd

Is een reisadvies bindend?

Een reisadvies is niet bindend of verplicht. Lees wat dat voor u betekent.

U kunt geen rechten ontlenen aan een reisadvies

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan een reisadvies. Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet aansprakelijk is voor schade die ontstaat door gebruik van een reisadvies. Controleer ook altijd de inreisregels van de lokale overheid. Die kunnen soms veranderen zonder dat wij daar van op de hoogte zijn.

U bent verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid

Als u op reis naar het buitenland gaat dan is dat een risico. Er kan in een land een andere veiligheidssituatie zijn dan dat u in Nederland gewend bent. Denk bijvoorbeeld aan meer criminaliteit, hele slechte wegen, een burgeroorlog, natuurramp of grote demonstratie.

 U bent in al deze situaties zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid. Gaat u naar een oranje of rood gebied op reis? Dan kan het ministerie u niet, of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

U maakt altijd zelf de keuze om een reis wel of niet door te laten gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet verplichten om een land te verlaten.

U kunt een reisadvies alleen als een hulpmiddel gebruiken

U kunt een reisadvies gebruiken bij de voorbereiding op een reis naar het buitenland. Het helpt u om de risico's in een land in te schatten. Uit een reisadvies kunt u de volgende informatie halen:

  • De veiligheidsrisico’s
  • De eventueel nog geldende Corona-inreisvoorwaarden
  • De verkeersveiligheid
  • Reisdocumenten en visa
  • Tips van de ambassade en lokale wetten en regels
  • Informatie over wat te doen in geval van nood