Hoe wordt een reisadvies gemaakt?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt een reisadvies met veel aandacht. Zij doet dit samen met verschillende partijen. Dit gaat in stappen.

De coronamaatregelen in een land volgen elkaar snel op. Informeer uzelf goed voor u op reis gaat. Aan een reisadvies kunnen geen rechten worden ontleend.

Er verandert iets in de veiligheids- of gezondheidssituatie

Wijzigt de veiligheids- of gezondheidssituatie in een land? Dan onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken of ze het reisadvies van dit land moet aanpassen. Als er iets aan de hand is in een land, dan start zij een onderzoek. Denk aan een natuurramp of onrust bij een grote demonstratie. Of nieuwe coronabesmettingen of coronamaatregelen die veel strenger zijn dan in Nederland.

Stap 1: Informatie verzamelen

Informatie van de ambassades en consulaten

De Nederlandse ambassades en consulaten monitoren continu de situatie in het land en de regio waar zij werken. Door bijvoorbeeld naar mogelijk onveilige gebieden toe te gaan. Of door te spreken met de lokale overheid, inlichtingendiensten, verschillende bedrijven, andere EU ambassades, (Nederlandse) hulporganisaties en lokale pers. Als de situatie verbetert of verslechtert, dan delen zij deze informatie met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Informatie van het RIVM en het ECDC

Het RIVM geeft informatie over het aantal coronabesmettingen, de coronaregels en hoeveel er getest wordt. Ook geeft het RIVM informatie over hoeveel mensen er na hun reis besmet met corona zijn teruggekomen naar Nederland. Het RIVM kijkt ook naar de kaart van het ECDC (het Europese RIVM). Deze kaart met kleurcodes laat zien hoe het coronavirus in Europa is verspreid. Voor landen buiten Europa volgt Nederland de EU-veilige-landenlijst.

Stap 2: Informatie controleren

Alle informatie die is verzameld wordt met zorg gecontroleerd door het ministerie in Den Haag.

Stap 3: Het reisadvies aanpassen

Nadat het ministerie de informatie heeft gecontroleerd past zij het bestaande reisadvies aan op de website en in de Reisapp. Bij grote of belangrijke wijzigingen verstuurt het ministerie een e-mail via de zogeheten Informatieservice of een notificatie via de Reisapp.

Ook nuttig: