NederlandWereldwijd

Kan ik buiten Nederland gebruikmaken van Nederlandse belastingvoordelen?

Woont u buiten Nederland? Dan kunt u recht hebben op dezelfde aftrekposten en heffingskortingen als iemand die in Nederland woont. Dit hangt af van het land waar u woont. En over welk deel van uw totale inkomen u belasting betaalt in Nederland.

U heeft recht op belastingvoordelen uit Nederland als u kwalificerend buitenlands belastingplichtige bent. U mag dan bijvoorbeeld uw hypotheekrente aftrekken als u ook aan de overige voorwaarden voldoet voor hypotheekrenteaftrek.

Ben ik kwalificerend buitenlands belastingplichtige?

U bent kwalificerend buitenlands belastingplichtige als u voldoet aan alle onderstaande voorwaarden:

  • U woont in een land van de Europese Unie. Of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
  • U betaalt over minimaal 90% van uw totale inkomen loon- of inkomstenbelasting. Dit geldt zowel voor inkomsten uit Nederland als uit andere landen. Dit totale inkomen heet ook wel wereldinkomen.
  • U heeft een overzicht van uw inkomsten dat door de belastingdienst van uw woonland ondertekend en gestempeld is. U moet deze inkomensverklaring opsturen naar de Belastingdienst in Nederland. Lees meer over het versturen van uw inkomensverklaring.

Gedeeltelijk recht op belastingvoordelen

Woont u maar een deel van het jaar in 1 van de genoemde landen? En de rest van het jaar in een land dat niet in de voorwaarden staat? Dan heeft u ook maar een deel van jaar recht op belastingvoordelen uit Nederland.

Uitzonderingen

Ik woon in België, Suriname of op Aruba

Woont u in België en heeft u Nederlands inkomen en voldoet u niet aan deze voorwaarden? Of woont u in Suriname of op Aruba? Dan kunt u nog wel bepaalde belastingvoordelen krijgen, ook al bent u geen kwalificerend buitenlands belastingplichtige.

Ik ontvang een pensioen, lijfrente of een soortgelijke uitkering

Voldoet u niet aan de 90%-eis, maar wel aan de overige voorwaarden? Dan bent u toch kwalificerend buitenlands belastingplichtige als u:

  • een pensioen, lijfrente of een soortgelijke uitkering ontvangt, en
  • geen inkomstenbelasting in uw woonland betaalt, omdat uw inkomsten te laag zijn

Verhuist u binnenkort naar het buitenland?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig