Hoelang mag ik in Nederland rijden in een auto met buitenlands kenteken?
Heeft u een auto met buitenlands kenteken? Hoelang u daarmee in Nederland mag rijden, hangt af van het land waar u bent ingeschreven. Komt u voor studie naar Nederland of wordt u in Nederland gedetacheerd? Dan gelden andere regels.
Wat is uw situatie?
U mag niet in een auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden als u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland. U bent verplicht zich in de BRP in te schrijven als u langer dan 4 maanden in Nederland woont.
Dat u als inwoner van Nederland niet mag rijden in een auto met buitenlands kenteken heeft te maken met de belastingplicht. Als u gebruik maakt van de wegen in Nederland, moet u daarvoor belasting betalen. Dit geldt voor voertuigen waarvan u de eigenaar bent.
Wilt u uw auto toch in Nederland gebruiken? Dan moet u deze registreren in het Nederlandse kentekenregister en belasting betalen. Dit heet importeren. U regelt de import bij de RDW. Uw auto krijgt dan een Nederlands kenteken.
Bekijk het stappenplan auto importeren
Uitzonderingen
In de volgende situaties mag u wel in een auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden:
- U gebruikt uw auto maximaal 2 weken in Nederland (met een vrijstelling bij kortstondig gebruik)
- U gebruikt een auto van de zaak van uw buitenlandse werkgever (met een werknemersvrijstelling)
- U gebruikt een auto van de zaak van uw buitenlandse onderneming (met een werkgeversvrijstelling)
In deze situaties hoeft u geen belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Mrb heet ook wel wegenbelasting. U moet dan wel een vrijstelling aanvragen bij de Belastingdienst.
Lees meer over vrijstellingen voor autobelastingen aanvragen (Belastingdienst)
Bent u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Dan mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden in uw auto met buitenlands kenteken. U heeft dan recht op een vrijstelling op basis van internationaal recht. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen.
Gebruikt u uw auto om tegen betaling spullen of personen te vervoeren? Dan mag u uw auto maximaal 3 maanden gebruiken in Nederland. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn.
Langer dan 6 maanden rijden
Wilt u uw auto langer dan 6 maanden in Nederland gebruiken? Dan moet u belasting betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Dit regelt u door aangifte te doen van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Als u buiten de Europese Unie (EU) woont, moet u daarnaast ook invoeraangifte doen bij de Douane.
Lees meer over aangifte bpm doen (Belastingdienst.nl)
Komt u tijdelijk naar Nederland voor studie of stage en neemt u uw auto met buitenlands kenteken mee? Dan mag u gewoon met uw auto in Nederland rijden. Dit komt omdat u een vrijstelling op basis van internationaal recht heeft. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U mag uw auto tijdens uw hele studie gebruiken zonder belasting te betalen. U moet dan wel ingeschreven zijn bij een erkende opleiding. De school of universiteit kan u vertellen of uw opleiding erkend is.
Gaat u ook werken tijdens uw studie? Dan moet u uw auto registreren in het Nederlandse kentekenregister en belasting betalen. Dit heet importeren. U regelt de import bij de RDW. Uw auto krijgt dan een Nederlands kenteken.
Wordt u door uw buitenlandse werkgever tijdelijk in Nederland gedetacheerd? En wilt u uw auto met buitenlands kenteken gebruiken voor woon-werkverkeer? Dan mag u gewoon met uw auto in Nederland rijden. Dit komt omdat u een vrijstelling op basis van internationaal recht heeft. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U mag uw auto tijdens uw gehele detachering gebruiken zonder belasting te betalen.
Contact
Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.
Ook nuttig
Kan ik mijn auto uit het buitenland meeverhuizen naar Nederland?
Hoelang mag ik in Nederland rijden met een buitenlands rijbewijs?