NederlandWereldwijd

Ik ga tijdelijk naar het buitenland en laat mijn auto in Nederland. Wat moet ik regelen?

Gaat u tijdelijk naar het buitenland en laat u uw auto in Nederland? Dan kunt u uw auto voor die periode schorsen. U mag in die tijd dan niet rijden met uw auto en u hoeft geen wegenbelasting te betalen. Een apk-keuring of verzekering is ook niet nodig. U regelt de schorsing online of bij een loket.

Voordelen en regels van een auto schorsen

U mag niet rijden met een geschorste auto. Een auto die is geschorst heeft geen apk-keuring en WA-verzekering nodig. Tijdens de schorsing hoeft u ook geen wegenbelasting (mrb) voor uw auto te betalen. Uw kentekenbewijs blijft geldig. 

U kunt alleen een auto schorsen die op uw naam staat. Dat kan voor 1, 2 of 3 jaar. U kunt de schorsing altijd eerder stoppen of verlengen. 

Online schorsen bij RDW

Om uw auto online te schorsen heeft u DigiD nodig. U betaalt de kosten via iDeal.

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag krijgt u van de RDW een e-mail met de bevestiging van de aanvraag. Pas als de RDW uw aanvraag goedkeurt, is uw auto geschorst. U krijgt dan een 2e e-mail van de RDW met de einddatum van uw schorsing. Deze e-mail is uw bewijs van schorsing.

Schorsen bij een loket

U kunt de schorsing ook aanvragen bij een kentekenloket, keuringsstation of balie van de RDW. Een afspraak maken is niet nodig. Neem de volgende documenten mee:

  • uw geldige paspoort, ID-kaart of rijbewijs
  • uw kentekencard en tenaamstellingscode of uw papieren tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs

Uw auto is direct geschorst. U krijgt een schorsingsbewijs mee. Bewaar dit goed.

Kosten auto schorsen

Een auto schorsen kost geld. U krijgt geen geld terug als u de schorsing eerder eindigt.

Bekijk de kosten van een auto schorsen (RDW.nl)

Na het schorsen

Zodra uw auto is geschorst, hoeft u geen wegenbelasting (mrb) meer te betalen. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat uw auto is geschorst. U hoeft dat niet zelf te doen.

U moet uw auto tijdens de schorsing parkeren op een privéterrein. U kunt een boete krijgen als uw auto geparkeerd staat op de openbare weg. Nadat u de auto heeft geparkeerd, kunt u de autoverzekering stopzetten.

Let op: Laat u uw auto in Nederland achter en schorst u uw auto niet? En schrijft u zich uit bij de gemeente in Nederland? Zorg er dan voor dat u uw kenteken op naam zet van iemand anders. Schrijft u uw auto niet over? Dan wordt de tenaamstelling na een bepaalde periode door RDW beëindigd. U auto mag dan niet meer de openbare weg op. Bij controle kan de politie uw auto in beslag nemen.

Ook regelen als u gaat verhuizen naar het buitenland

Bekijk wat u nog meer kunt regelen als u naar het buitenland verhuist

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.